Experts meteoròlegs van coincidir que malgrat la sensació tèrmica de més fred que en anteriors hiverns a Espanya i de la successió de temporals de neu, el canvi climàtic "és una realitat" sobre la qual existeix un gran consens científic, que "no és incompatible amb aquests fenòmens extrems puntuals" en diferents punts del planeta Terra.

Així, en declaracions, el portaveu de l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), Àngel Rivera, va assenyalar que aquest és un hivern "força fred", precedit per una tardor similar, cosa que ha fet que el 2008 semblés un any menys càlid en el seu segon semestre, encara que "en el seu conjunt el període fóra més càlid". Rivera va explicar que això es deu al "despenjament" d'aire fred entre un anticicló a l'Atlàntic i un anticicló a Centreeuropa.

Rivera va afegir que aquests anticiclons atlàntics tanquen en bona mesura l'entrada de borrasques de l'Atlàntic i que, en general, es dirigien a la península Ibèrica. Aquestes borrasques ara van cap al Pol Nord i això contribueix que l'Àrtic es funda molt més que fa uns anys. "El canvi climàtic cal veure'l en l'àmbit global, i segons l'Organització Meteorològica Mundial (OMM) aquest va ser el desè any més càlid, encara que a Espanya el segon semestre fós fred", va delimitar. "En algunes zones pot registrar-se més fred, però en l'àmbit global està fent més calor, i això, en part, és per la nostra culpa".