09 de gener de 2009
09.01.2009

Presenten a Roses la convenció per protegir el patrimoni cultural subaquàtic

La Unesco de Catalunya pretén salvaguardar els tresors de les naus enfonsades al mar

09.01.2009 | 01:00

El Centre Unesco de Catalunya va presentar ahir en el port de Roses la versió catalana de la convenció sobre la Protecció del Patrimonio Cultural Subaquàtic, que té com a objectiu garantir una millor protecció dels tresors de les naus naufragades.
La proliferació de saquejadors de tresors marítims amb material tecnològic molt avançat i polèmiques com el cas Odyssey han obligat les institucions a intervenir en aquesta qüestió.
Aquests "pirates marítims" busquen barcos en el fons del mar i amb artilugis tecnològics aconsegueixen treure les peces amb la intenció de vendre-les posteriorment en el mercat negre. L'espoli marítim impossibilita l'estudi de la història que amaguen les peces per la qual cosa, segons el director del Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya, Xavier Nieto, la convenció suposa un pas endavant en la protecció d'aquests tresors a nivell mundial. Es calcula que en els mars dels cinc continents hi ha tres milions de barcos naufragats.
El passat dia 2 va entrar en vigor la Convenció, que ja ha estat ratificat per països com Espanya, Cuba, Romania, Panamà i Bulgària. Aquest conveni només afecta els països firmants. En total, més de 100 països i uns 20 Estats membres de la Unesco van ratificar l'acord. Xavier Nieto va explicar que a Catalunya, des de 1992, s'està realitzant a través del Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya un inventari dels tresors marítims. El principal objectiu és posar tot el patrimoni marítim a disposició de la població, i evitar, per exemple, polèmiques com la de l'Odyssey.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema