El fundador del Camí Neocatecumenal, l'espanyol Kiko Argüello, va assegurar ahir que és meravellós que el papa Benet XVI hagi aprovat definitivament els seus estatuts i hagi reconegut el seu moviment com un "instrument per a la nova evangelització" catòlica.

L'aprovació dels estatuts del Camí Neocatecumenal per part de Benet XVI "ha estat per a nosaltres una confirmació meravellosa", va dir Argüello, moments abans que el Papa participés en l'acte de commemoració del 40è aniversari dels anomenats neocatecumenals.

"Després de tants patiments -va afegir-, després de tant treball en tot el món, finalment hem estat reconeguts per la Santa Seu com una modalitat diocesana d'iniciació cristiana, posada al servei dels bisbes; un instrument per a la nova evangelització".

El Camí Neocatecumenal, dirigit a més per l'espanyola Carmen Hernández i pel sacerdot italià Mario Pezzi, és un moviment que va néixer a Madrid en els anys 60 i des d'aleshores s'ha estès a 120 països en els cinc continents, formant 20.000 comunitats en més de 5.500 parròquies.

En el 2002 el papa Joan Pau II va aprovar per a un període de cinc anys els estatuts, que no van ser definitivament reconeguts fins a principis de 2008 per Benet XVI, que va destacar que no és una associació o una congregació religiosa, sinó un "instrument de formació cristiana" per redescobrir el baptisme.

A Roma "avui tenim parròquies que compten amb 28 comunitats, 25 comunitats, és una cosa enorme, i n'hi ha d'altres en les quals els presbíters es troben en dificultat, sobretot perquè estan plenes d'immigrants", va dir Argüe?llo.

"Hem pensat que potser ha arribat el moment, com diu l'Evangeli, que qui té dues túniques en doni una a qui no en té i que les parròquies que tenen moltes comunitats enviïn ajuda a les parròquies de la perifèria", va afegir. Segons el fundador del Camí Neocatecumenal, aquest "experiment missioner l'estan esperant també en molts altres llocs del món: també a Madrid hi ha moltes perifèries plenes d'immigrants i si no se'ls ajuda, poden tenir set o poden ser atrets per ambients completament secularitzats".

Els inicis del Camí

El pintor Kiko Argüello sempre explica que després d'una crisi existencial va descobrir en el patiment dels innocents el misteri de Crist crucificat, per la qual cosa va decidir anar-se'n a viure entre els pobres de les barraques del barri marginal madrileny de Palomeras Altas. Poc després va conèixer Carmen Hernández, una llicenciada en química que havia seguit la renovació del Concili Vaticà II i que va abraçar la causa d'Argüello.