El perpinyanès Lluís Colet va començar el seu discurs quan passaven deu minuts de les deu del matí d'ahir, en el restaurant de l'estació de tren de Perpinyà. Colet intentarà parlar durant 124 hores seguides en català per homenatjar la llengua i intentar superar el rècord mundial del discurs més llarg, establert fa dos anys per un indi que va parlar 120 hores.

Acompanyat per uns quants companys de feina, Colet, que és agent del patrimoni de l'Ajuntament de Perpinyà i guia al Castellet, improvisarà i llegirà textos seus en català, sobre la història, la cultura i l'esport de Catalunya.

El tret de sortida de la prova l'ha donat un notari que vindrà d'incògnit durant els sis dies i cinc nits de la prova per verificar si Colet respecta les regles i no para de xerrar i per, si ho aconsegueix, poder homologar posteriorment la nova plusmarca al Llibre Guinness dels Rècords.

Una urna també recollirà els testimonis firmats de les persones que assistiran a l'acte i que podran així testificar sobre la proesa de Colet, que serà regularment seguit per un metge que controlarà el seu estat físic.

Primer rècord Guinness

Fa quatre anys, Colet va aconseguir el rècord amb un discurs de 48 hores a l'entorn de Dalí però, posteriorment, un indi va aconseguir parlar durant 120 hores. Aquesta no serà la primera vegada, si ho aconsegueix, que entrarà a formar part del llibre dels rècords, on ja figura després que l'any 2004 Lluís Colet va parlar durant 48 hores sense parar sobre Salvador Dalí, una de les seves conegudes dèries. L'edició del 2000 del Llibre Guinness dels rècords inclou, a la pàgina 71, el nord-català Lluís Colet entre els records mundials de tota mena.

Un diploma acreditatiu certifica que Lluís Colet bat el rècord mundial del discurs més llarg". En aquest diploma i en el Llibre Guinness s'especifica que el discurs més llarg del món va ser pronunciat sense pauses, en català i a l'estació de Perpinyà".

Lluís Colet, doncs, commemora, sol o acompanyat, el 27 d'agost de cada any Salvador Dalí, qui va afirmar que "el centre del món se situava a l'estació de Perpinyà".

Amb vestits extravagants, cada 27 d'agost se situa al punt precís del centre del món, a l'entrada de l'estació de trens, i amb entonacions dalinianes comença a declamar el seu particular homenatge a Dalí, davant l'estupefacció dels nombrosos turistes que, en aquella època de l'any, circulen per l'estació de Perpinyà.

Si alguns anys Colet va realitzar aquest homenatge tot sol i davant la indiferència general, l'any passat va obtenir el suport logístic de l'Ajuntament de Perpinyà i de Ràdio France Roussillon, i va aconseguir un ressò mediàtic important. Lluís Colet va voler fer enregistrar el rècord de posseir el corbatí més gran del món, amb els colors del Barça i signat pels jugadors campions d'Europa del 1992.

El pintor Salvador Dalí i el Barça no són l'únic centre d'interès de Lluís Colet.

Segons explica, els darrers temps ha estat estudiant el gran patriota català Rovira i Virgili i creu que cal donar a conèixer la seva personalitat i la seva obra aquí a la Catalunya del Nord, on va residir. Per això,Colet va fer també una conferència sobre Rovira i Virgili.