07 de abril de 2009
07.04.2009
Diari de Girona

El Col·legi de Periodistes explica la relació de Carles Fontserè amb la premsa

Una exposició a Girona recupera reportatges que l'artista va fer als anys seixanta i setanta de Nova York, San Francisco, Mèxic i Roma

07.04.2009 | 02:00
Un dels carnets de Fontserè.

La Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya acull l'exposició "Carles Fontserè, periodista". L'exposició es basa en un conjunt de reportatges que, entre els anys 1968 i 1972, Carles Fontserè va enviar al ja desaparegut diari El Correo Catalán. La mostra permet descobrir una de les facetes menys conegudes de Carles Fontserè: la de periodista. Aquestes cròniques, acompanyades de fotografies realitzades també per Fontserè, apropen l'espectador a realitats i perspectives avui desaparegudes de Nova York, San Francisco, Mèxic o Roma.
"Carles Fontserè, periodista" mostra les identificacions de premsa de Carles Fontserè a Nova York.
Fontserè va col·laborar intensament amb els mitjans de comunicació. Va ser dibuixant il·lustrador al setmanari tradicionalista Reacción (1931-32); va ser ninotaire a El Correo Catalán (1932); va ser director artístic, compaginador i fotògraf a la revista hispana Temas, de Nova York, on també va escriure reportatges; o va fer reportatges amb fotografies per a Rudder Magazine, de Nova York.
Carles Fontserè i Carrió (Barcelona, 1906- Girona, 2007) va ser un dels màxims exponents del cartellisme republicà. Els seus cartells per a la CNT, la FAI i el POUM durant la Guerra Civil espanyola s'han convertit en autèntiques icones.
Fontserè va militar a les Brigades Internacionals i va passar per uns quants camps de concentració. Va exposar a Perpinyà i es va dedicar al dibuix, l'escenografia, la il·lustració i la pintura. Més tard, a Mèxic, va col·laborar amb Mario Moreno Cantinflas, dissenyant-li el vestuari. A Nova York va fer de dibuixant de còmic, director artístic, taxista, escenògraf i fotògraf, i va col·laborar amb Salvador Dalí.
Va tornar a Catalunya l'any 1973. L'any 1989 va rebre la Creu de Sant Jordi. En els últims anys es va implicar molt activament en les mobilitzacions per aconseguir el retorn a Catalunya dels "papers de Salamanca". Fontserè va passar els últims anys de la seva vida a Porqueres, on va escriure llibres de memòries com ara Un exiliat de tercera (2004).

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona