La celebració del desè aniversari de la mort de M. Àngels Anglada (Vic, 1930-Figueres, 1999) està tenint un ampli ressò a les nostres comarques. Als homenatges ja celebrats en forma d'exposicions, premis i fins i tot la publicació d'un DVD, se'ls suma ara una novetat editorial a càrrec d'Edicions Vitel·la, ubicada a Bellcaire d'Empordà, i que suposa reunir en un sol volum tota l'obra poètica d'aquesta escriptora.

Sota el títol Maria Àngels Anglada. Poesia completa, aquesta editorial reunirà en un únic llibre tota la producció publicada fins ara als poemaris Díptic (editat per l'ajuntament de Vic, 1972), Kyparíssia (La Magrana, 1980) i Carmina cum fragmentis, que fins ara es podia trobar a Columnes d'hores: 1965-1990, (Columna, 1980) i Arietta (Columna, 1996). Val a dir que a més aquest nou llibre, que veurà la llum el novembre vinent, també recull una desena de poemes inèdits que l'escriptora havia enllestit per a Arietta II, un títol que probablement era encara provisional al moment de la seva mort.

El valor excepcional d'aquesta nova publicació, segons explica la directora d'Edicions Vitel·la, Gemma Garcia, radica en el fet que els poemaris d'Anglada "fa temps que estan exhaurits". Aquest fet dóna encara més relleu a la nova publicació, "que ve a omplir un buit important en la tradició literària catalana del segle XX". A banda, cal remarcar que actualment resulta difícil trobar els poemaris d'Anglada, fins i tot a les biblioteques del nostre país. Garcia també afirma que resulta "un honor" publicar l'obra poètica d'una "autora cabdal de la nostra literatura".

Altres publicacions de Vitel·la

Val a dir que la mateixa editorial de Bellcaire ja havia publicat, el mes de març d'enguany, un opuscle que portava per títol Maria Àngels Anglada. Una poeta que escriu novel·les, i que es va presentar al Museu del Joguet de Figueres. Es tracta d'una glossa brillant de la Premi Nacional de les Lletres Catalanes 2008, Montserrat Abelló; a l'acte es va comptar amb la presència de l'alcalde de Figueres, Santi Vila, de la directora de la càtedra M. Àngels Anglada de la UdG, Mariàngela Vilallonga, i de la mateixa directora de Vitel·la.

Juntament amb l'opuscle, l'editorial també va treure a la llum el poema autògraf de l'escriptora, Senyal de perill, que va ser escrit a Llançà a la primavera de 1993. En aquesta obra, Anglada reivindicava l'ús del mot "poeta" enlloc de "poetessa", interpretant que aquest nom en femení tenia "unes connotacions disminuïdes" envers el seu masculí. Amb aquesta obra, Vitel·la donava el tret de sortida a la col·lecció "Dones il·lustres de les comarques gironines".

Pel que fa a l'obra poètica completa, el nou volum anirà acompanyat d'un pròleg a càrrec del també poeta, crític literari i amic personal de Maria Àngels Anglada Sam Abrams.