la fotografia entesa com a art, no només com a document. Els tres primers premis de tres de les categories de Montphoto estan plens de detalls artístics."Camino" de Xabier Mata va ser premiada a la categoria de Muntanya, i va ser feta als Dolomites. Les gelades van inspirar "Izotza", de Benito Cantero.

Jep Flaqué va rebre el primer premi de temàtica gironina amb "S'Aguia", una fotografia de Blanes.

La natura és una gran font d'inspiració per als amants de la fotografia; i són molts el qui després gaudeixen compartint i comentant les seves obres a través d'Internet. Amb la filosofia de difondre aquesta tècnica -que amb el temps ha acabat esdevenint tot un art- i de ser una eina per a la preservació del medi ambient, el Centre Excursionista de Lloret va decidir organitzar el Montphoto, un certamen fotogràfic centrat en la natura i la denúncia ecològica.

Ara, la bona tasca del col·lectiu s'ha vist recompensada amb una nominació, de la mà de la Federació Catalana de Fotografia, als Premios Nacionales 2010 que es lliuraran el proper 24 d'octubre. La categoria en què competeix el certamen lloretenc és la de Millor Mitjà de Difusió de la Fotografia, una decisió que ha sorprès molt gratament als membres del centre i organitzadors del Montphoto.

La Federació Catalana ha argumentat la seva nominació basant-se en "la difusió que fa de la fotografia en general"."Assessorats per grans professionals i aficionats, Montphoto ofereix diverses novetats en el seu funcionament cada any, convertint-se en un veritable lloc de trobada per als amants de la fotografia en general", apuntava la mateixa Federació Catalana.

També es va valorar la independència del certamen, i que vulgui "compartir" fotografies amb el concurs com a "excusa". Així és com, en paraules de la Federació Catalana, "els més reputats fotògrafis i editors del país formen part de la seva organització.

Val a dir que el concurs, que reparteix uns 7.500 euros en premis cada edició, ha començat a expandir-se internacionalment gràcies al seu lloc web. Allà, segons la Federació Catalana, es defensa "la dignificació de la fotografia més enllà del seu valor naturalista i documental i li atorga un sentit creatiu més ampli".