Donar suport a la creació dramatúrgica a les comarques de Girona, difondre l'activitat artística dels escriptors teatrals en actiu i estimular i fomentar l'aparició de nous. Aquests són alguns dels objectius fundacionals de la nova Plataforma de Dramatúrgia de les Comarques Gironines, que es va presentar ahir oficialment a la sala La Planeta, i que vol constituir-se com un nou projecte col·lectiu per a l'escriptura teatral a Girona. L'associació es va presentar en el marc de la jornada de l'Agrupació Teatral de les Comarques Gironines, que va servir per inagurar la nova temporada teatral d'aquesta sala gironina.

La plataforma està integrada per autors com Pere Solés, Jordi Sala, Anna Torres, Josep Pujol, Pere Puig, Miquel Verdaguer, Martí Peraferrer i J. B. Beni, entre d'altres, que tenen en comú la dedicació d'escriure per al teatre. A més de donar a conèixer aquesta nova associació, l'acte d'ahir va servir per convidar altres dramaturgs que puguin estar-hi interessats que en prenguin part.

A banda d'integrar escriptors teatrals, la plataforma també vol servir com a sistema d'enllaç amb altres creadors i professionals vinculats a les arts escèniques, com directors i directores, actors i actrius i escenògrafs. Així, es vol afavorir i incentivar la creació de projectes comuns.

Val a dir que un dels primers projectes que vol dur a terme la plataforma és la posada en escena dels "Diàlegs a Quatre Bandes". Aquesta serà una sèrie d'espectacles que prenen com a referència llunyana els "Monòlegs a Tres Bandes" que es van estrenar ara fa uns anys, i que van unir autors, directors i actors gironins.

La presentació va anar seguida d'un debat sobre l'autoria i la direcció teatral, que va comptar amb la participació del president de la nova agrupació, Pere Solés, els autors i directors Jordi Prat i Coll i Carles Mallol, i altres membres de l'entitat.

Una festa del teatre

La jornada que va servir per inaugurar la temporada, no obstant això, va començar força abans. I és que de bon matí, el mateix Jordi Prat es va encarregar d'impartir un curs sobre direcció teatral. La participació no va ser gaire concorreguda, però tot i així Prat es va mostrar satisfet de com s'havia desenvolupat l'activitat i dels continguts que s'hi van donar.

La presentació de la plataforma i el debat posterior, per contra, sí que van comptar amb força més públic: gairebé una cinquantena de persones hi van prendre part.

La festa, però, no hauria estat completa sense allò que dóna sentit al teatre, és a dir, les mateixes representacions dramàtiques. Per aquest motiu, La Planeta va voler inaugurar la temporada amb una peça d'un autor gairebé "de la casa", el figuerenc Carles Mallol. Així, es presentava ahir a la nit davant d'una sala molt concorreguda Stereo, una peça intepretada per Elies Barberà, Marta Corral, Marc Garcia i Albert Puigdueta, de la companyia teatral La Troca. La peça, que es mou entre la comèdia i el thriller, planteja la vida d'una noia que no se sent a gust amb ella mateixa i el seu entorn. Així és com contacta amb el projecte Stereo, que li ofereix poder intercanviar la seva vida amb la d'una altra persona. A partir d'aquí, l'obra planteja com malgrat les dificultats i els possibles fracassos, hi ha tot de personatges que lluiten per canviar allò que no els agrada.

A partir d'aquesta inaguració, La Planeta arrenca la seva programació habitual. La propera cita serà el primer cap de setmana d'octubre, amb Alaska i altres deserts, dirigida per Xicu Masó.