El president de Mediapro, Jaume Roures, estaria encantat que la primera dama francesa, Carla Bruni, sortís a la propera pel·lícula de Woody Allen, tal i com el mateix cineasta ha insinuat, però, es mostra convençut que l'estat francès ho acabarà impedint. Roures també dóna suport a les actuals bases de la Llei del cinema que prepara el Govern, però dubta sobre la disposició del públic a veure cinema en català per la mala experiència de 'Vicky Cristina Barcelona'. L'empresari tampoc té clar que la supressió de la publicitat a TVE sigui la solució al model de servei públic, i demana que s'inverteixi en continguts i no en la creació de 'súper estructures', com també veu a TV3.

Mediapro ha produït la última pel·lícula d'Isabel Coixet, que podria ser escollida com la representant espanyola als Òscar. Creu realista que Mediapro s'emporti un segon Òscar després de 'Vicky Cristina Barcelona'?

Nosaltres ho vivim d'una altra manera. Que ens preseleccionin ja ens sembla molt bé, i si després ens seleccionen ja serà impressionant. Després ve una cursa on no tenim tots les mateixes armes. Nosaltres no vam fer res d'especial amb el film de Woody Allen perquè, entre d'altres coses, no en sabem gaire, de fer cinema. Però 'Mapa de los sonidos de Tokio'és una gran pel·lícula i crec que és de les poques que té tots els atributs pels Òscar: la qualitat, el càsting, el guió. Vull dir que no és una comèdia espanyola. La setmana que ve sabrem si està nominada finalment.

Té gràcia que digui que no saben fer cinema i ja hagin aconseguit un Òscar.

És que teníem darrere una súper marca del cinema com és Woody Allen, així com una interpretació important de Penélope Cruz. Deu ser de les pel·lícules de Woody Allen més reconegudes.

Ja se sap el títol de la pel·lícula que ha rodat el Woody Allen a Londres?

Woody Allen no posa mai el títol fins que no acaba un primer muntatge i això no passarà fins al gener o el febrer.

La tercera pel·lícula de Woody Allen amb producció de Mediapro es gravarà a París i la protagonitzarà Carla Bruni?

Sí, serà a París. I a partir d'una conversa de Woody Allen amb ella es desprèn que podria participar al film. Això ho va dir ell fa molts mesos però en aquell moment ningú li va fer gaire cas.

I vostè com a productor no en té més detalls?

Jo sóc realista i quan arribi el moment de la veritat algun paper hi jugaran les qüestions d'Estat. Jo estaria encantat si la Carla Bruni sortís a la pel·lícula.

Quan diu 'qüestions d´Estat' vol dir que el govern francès no la deixarà tenir-hi un paper?

Home, no sé com gestionaria l'Estat francès que la seva primera dama, que és una denominació una mica abominable però és la que s'utilitza, participi en una pel·lícula.

Però també grava discos i fa concerts.

No, ja no gaire, només va fer el d'en Mandela i era per a una ocasió especial. Però jo encantat, no tinc cap problema. Quan Woody Allen li va proposar em va semblar la millor proposta del món. Era el començament d'un càsting súper competitiu. Però amb això no estic dient que hi haurà la Carla Bruni a la pel·lícula.

Quina opinió li mereix la llei del cinema que impulsa el Govern, que inclou un increment molt substancial de la subtitulació i dels doblatges al català?

Les bases de la futura llei em semblen una declaració de bona voluntat, però després aplicar-ho em sembla més complex, perquè vol dir un enfrontament important amb les grans distribuïdores, les 'majors', i serà necessari un canvi de cultura de l'espectador catalanoparlant, pel qual no està gaire motivat. I això ho he comprovat amb la pel·lícula ´Vicky Cristina Barcelona'. Fins i tot, en una cua a Girona, he sentit el comentari d'una família que preferia anar a veure la pel·lícula en castellà. A la gent li costa assimilar-ho. I és evident que l'estrena de 'Vicky Cristina Barcelona' en català va perjudicar l'assistència de públic. Moltes més persones van veure la pel·lícula en castellà que la doblada al català. Això es pot explicar perquè fa 50 anys que es fa així però, si a part de les mesures fermes de l'administració, no hi ha una motivació per part de l'espectador, no crec que triomfem gaire. Si fem la llei i després la gent no hi va, haurem de fer una reflexió molt profunda. A mi em preocupa la predisposició de la gent i la nostra experiència no és gaire positiva. Si no trobem la manera de motivar la gent i el públic no hi va tindrem un greu problema cultural com a país.

Preferiria doncs fomentar el doblatge més que no pas establir quotes?

Preferiria que fóssim conscients que aquest és un problema real. I que s'haurà d'acompanyar de mesures que estimulin la gent de veure la versió catalana.

A banda de doblar les pel·lícules de Woody Allen i fer un quadern en català al diari 'Público', què més fa el grup Mediapro per la llengua?

Nosaltres fem molts continguts en català. 'Casal Rock', per exemple, és una producció nostra. Produïm molts programes en català, encara que siguin per altres televisions.

En el seu dia va anunciar que Mediapro també volia tenir una ràdio. No se n'ha sabut res més.

Sí, però el Consell de l´Audiovisual de Catalunya (CAC) no ens va donar cap llicència. Però nosaltres no fem tant soroll mediàtic com fa la resta. En tot cas m'agradaria que el CAC ens donés una explicació, nosaltres li estem demanant.

Què opina de la supressió de la publicitat a TVE?

Em sembla un greu error. Aquí hi ha diverses discussions amagades. Si parlem del finançament de la televisió pública, en el sentit que l'administració li asseguri un finançament decent, em sembla bé. Si això comporta limitacions a la creació de continguts competitius, llavors em sembla molt malament. Aquesta, que és la veritable discussió, que s'ha amagat darrere del tema del finançament. A més. els diners de la publicitat que deixaran d'anar a TVE no aniran a les televisions privades de forma automàtica. Això ho hem vist en el cas de França, que porten més temps d'experiència. En tot cas, permetrà que pugi una mica el preu de la publicitat. És evident que al televisió pública s'ha de reestructurar, i TVE ho ha fet i aquesta reestructuració l'ha dut al lideratge. Aquest procés s'ha d'aplicar a totes les televisions públiques. No es poden gastar més diners en l´estructura que en els continguts, que és el que passava abans a TVE i és com estan la majoria de televisions públiques.

Això que diu de TVE val també per TV3?

El tema no és la publicitat, sinó el finançament i els continguts. Si el Govern té els mitjans necessaris per finançar la televisió pública, perfecte, però si no els té i els ha de completar amb publicitat, també em sembla perfecte. Però allò que no podem fer és retallar els continguts i destinar els recursos a l'estructura, que només genera llocs de treball però ningú no sap el que fan.