Estaven encantats. Tot i el fred i les hores que van haver de passar durant el rodatge, els figurants de la pel·lícula Agnosia, d'Eugenio Mira, coincidien ahir a afirmar que els havien tractat molt bé. I això sense comptar el fet de poder veure com és el cinema a l'altra banda de la pantalla.

El film, el segon llargmetratge del cineasta alacantí, va començar la filmació ahir a les escales de la Catedral de Girona, després de passar uns dies a la Fàbrica de Celrà, entre altres localitzacions. La pel·lícula, un thriller ambientat en la Barcelona del segle XIX, està protagonitzada per Eduardo Noriega, Félix Gómez, Bárbara Goenaga, Lluís Homar i Martina Gedeck.

En Guillem, de 8 anys, era el més jove dels figurants. Ahir havia de fer de pidolaire a l'escena 199 2A, en la qual es creuava amb un Félix Gómez que pujava les escales fent esses. Acompanyat dels seus pares, l'Imma i l'Eugeni, de Sant Gregori, reconeixia que no estaria malament ser actor i guanyar "un Oscar". "El demanaré als Reis", confessava, emocionat, a la seva mare poc abans que el cridessin per rodar. La idea de presentar-se al càsting va ser de la seva germana Atzavara, però al final els escollits van ser en Guillem i els seus pares. Per a mare i fill era el primer dia de rodatge, però l'Eugeni ja havia gravat una escena fa uns dies a Calonge. "És un afortunat", deia l'Imma mirant-lo de reüll i explicant després que en aquesta escena també hi havia Eduardo Noriega. Després de desfer-se en elogis amb l'actor -de qui van destacar la seva senzillesa i que "parla català"-, els dos van estar d'acord a afirmar que "és un encant".

També mare i filla eren la Jessica i la Diana, de Palafrugell. La primera va acompanyar la seva mare al càsting, perquè en principi ella no entrava dins l'edat requerida (entre 30 i 70 anys, i la Jessica en té 24). Les dues, però, van acabar formant part de la figuració d'Agnosia.

Entre els extres de la pel·lícula (uns 250) també n'hi havia algun que tenia més experiència. És el cas d'en Xavi, actor professional que havia vingut de Sant Antoni de Vilamajor (Barcelona) i que es dedica, sobretot, a la publicitat. En Lluís de s'Agaró, per la seva banda, recordava l'anterior rodatge en el qual va estar, una pel·lícula quan tenia 17 anys. Aquesta vegada la seva xicota el va "enredar" per presentar-se al càsting i els dos van ser elegits per al film.

És possible que els 50 euros al dia no compensin les 12 hores que poden arribar a passar els figurants en el rodatge, però sí que ho fa el fet de poder veure a la gran pantalla una producció d'aquesta magnitud i dir: "Jo hi vaig ser".