La primera incursió del gironí Edmon Roch a la direcció, Garbo, l'home que va salvar el món, biografia de l'agent doble català que va enganyar els nazis, Joan Pujol, va rebre ahir a la nit el premi al millor documental europeu al Sevilla Festival de Cine Europeo.

El premi té una dotació de 20.000 euros, que es destinaran a millorar la distribució d'aquesta pel·lícula, que s'estrenarà el proper 4 de desembre a les sales comercials, també a Girona, i que ja té compromesa l'estrena a València, Bilbao, Madrid i Barcelona i Sant Sebastià.

El productor i ara també realitzador Edmon Roch va expressar ahir en declaracions a aquest diari la seva enorme satisfacció pel guardó Giraldilla de Oro, perquè és un reconeixement a l'"extraordinària" i poc coneguda història que explica. Edmon Roch, productor d'Ikiru Produccions, no és l'únic gironí que es penja la medalla. L'altre és Isaki Lacuesta, coguionista.

Roch ha viscut amb sorpresa i alegria no només la concessió del premi, sinó també les dues projeccions de la seva cinta a Sevilla en comprovar l'interès que despertava en el públic la història de l'espia català que va aconseguir canviar, o si més no precipitar, la fi de la Segona Guerra Mundial fent creure als nazis que el desembarcament dels nord-americans es produiria pel pas de Calais, uns centenars de quilòmetres al nord de Normandia, zona que l'Exèrcit alemany havia desprotegit i on finalment es va produir l'atac.

"Aquesta és una pel·lícula molt agraïda, que explica una història completament certa que resulta increïble a l'espectador, que s'hi enganxa de seguida" comenta Edmon Roch, que també està rodant, ara en condició de productor, la llegenda del Timbaler del Bruc i la biografia de Lope de Vega.

Visió de Lourdes guardonada

D'altra banda, la pel·lícula Lourdes, de la directora austríaca Jessica Hausner que narra la història d'una jove infermera que visita el santuari de Lourdes a la recerca d'un miracle, va guanyar la Giraldilla de Oro a la Millor Pel·lícula.

El Giraldillo de Plata va ser per a Nada personal, de la directora Urzula Antoniak, una producció holandesa i irlandesa que vol mostrar la solitud en l'estat natural de l'ésser humà. 44 In chest, del britànic Malcolm Venville, va rebre el premi especial del jurat, i l'hongarès Roland Branik, el premi a la millor direcció per Transmission.