El món de la cultura i la política van lamentar ahir la pèrdua de l'empresari i activista gironí Feliu Matamala. L'exalcalde de Salt Salvador Sunyer, amic personal de l'impulsor de la llibreria Les Voltes, va assegurar que "l'ideal del fejocista deia que ser religiós i català era ser heroi dues vegades, per religiós i per català. Feliu sempre va ser així". Sunyer va afegir que "tot el que feia, ho feia pel país". Va recordar que "una vegada fent un discurs a la Rambla vaig dir que, si Matamala no obtenia la Creu de Sant Jordi, no la mereixia ningú. Al final, li van donar però ho mereixia més que ningú. Va ser un bon pare de família, just i sempre posava per davant Catalunya".

Feliu Matamala, un dels gironins que més s'han significat en la lluita per la recuperació de la llengua catalana, va morir diumenge a Girona a l'edat de 97 anys, tal com informava Diari de Girona en la seva edició de dilluns. Nascut a Amer el 1912, va iniciar la seva activitat professional com a projectista industrial; l'any 1943 va crear l'empresa Stein, encara existent, i el 1963 va cofundar la llibreria Les Voltes, a la qual ha dedicat els últims anys de la seva vida. El funeral per Feliu Matalana se celebrarà avui, a dos quarts de cinc de la tarda, al Mercadal de Girona.

El suport de les entitats

També van lamentar la pèrdua els col·lectius culturals que habitualment havien donat suport a les seves iniciatives cíviques. L'Ateneu d'Acció Cultural (Adac), en l'escrit del seu president, Jordi Terol, assenyala que "tots els catalans tenim un deute" amb Feliu Matamala i no "l'hem pagat a temps". La presidenta d'Òmnium Gironès, Gemma Clarissó, va advertir que "en uns moments en què el poble català ha de fer-se respectar en molts fronts, l'activisme de Matamala ens ha de servir de referent i ens ha d'encoratjar a seguir treballant per la llengua, la cultura i el país".

L'alcaldessa de Girona, Anna Pagans (PSC) i el principal portaveu de l'oposició, Carles Puigdemont (CiU), també van lamentar la pèrdua de Matamala. Pagans va recordar que aquest any se li va atorgar la Distinció Ciutadania, "el reconeixement més gran que pot rebre un ciutadà de Girona de mans de l'Ajuntament". L'alcaldessa va reclamar que "estem orgullosos que almenys pogués rebre aquest homenatge mentre estava bé". La màxima autoritat municipal també va valorar, a més, el fet que era una persona molt vinculada la plaça del Vi, on està ubicat l'Ajuntament de Girona.

Carles Puigdemont explicava en el seu bloc personal que "mai va buscar el més mínim afany de notorietat o protagonisme, però els seus actes van ser notoris i protagonistes durant moltes dècades, i gràcies a aquests es va ajudar de manera fonamental la llengua catalana". El portaveu nacionalista recordava especialment la seva campanya amb els adhesius "En català, si us plau" i va confiar que Feliu Matamala també farà proselitisme "al cel".