De dos Premis Tomàs Mallol al Festicurts de Figueres, a aconseguir el guardó a Millor Pel·lícula al Festival de Cinema de Girona amb un film sobre el mateix Mallol. És gairebé un acte de justícia poètica el que es va donar ahir a la nit als cinemes Albèniz de Girona, que van atorgar a Pere Puigvert el pòdium de la seva 21a edició. El jove cineasta empordanès s'ha endut el guardó per Tomàs Mallol: les meves reflexions, un curtmetratge que analitza la vessant més íntima i humana del cineasta de Sant Pere Pescador que desgrana davant la càmera els seus records i experiències vitals entorn el cinema.

El jurat va valorar d'aquesta peça la seva capacitat per "emocionar i oferir a l'espectador un testimoni únic i irrepetible". Curiosament, Puigvert ha aconseguit el premi Tomàs Mallol del Festicurts de Figueres en dues ocasions: el 2005 per Intimitat compartida, un curt basat en la seva pròpia història familiar; i el 2006 per Cançó del temps. També s'escau que s'ha comparat l'estil de fotògraf i fotografiat, per així dir-ho, per la visió intimista i delicada que tenen de fer cinema.

El jove cineasta havia pogut mostrar els seus treballs al Museu del Cinema dins el cicle Pantalla Oberta per a nous creadors.

Premi al cinema compromès

El palmarès de l'edició del Festival de Cinema que es va cloure ahir en una gala conduïda per l'actriu Clàudia Bassols, va premiar com a millor documental Desplazados de Josep Lluís Penadès. Aquest va ser el film escollit per obrir la primera Mostra de Documentals Solidaris de Barcelona, celebrada el passat octubre dins el prestigiós certamen Docúpolis. La peça, que segons el jurat suposa "una aproximació intimista a un conflicte des d'un punt de vista social", està ambientada a Colòmbia i se centra en les persones que han d'abandonar les seves arrels,família i amics per culpa de la guerra i les violacions dels drets humans.

D'altra banda, la nit va tenir també mencions per a Lennon ha muerto, que va obtenir el premi a la Millor Direcció per a Ignacio Sánchez de Bustamante, i a la Millor Interpretació per a Paco Moreno (que ha rebut el guardó conjuntament per a la interpretació en aquest film, però també a Space Monster i En blanc). Aquest curtmetratge també ha aconseguit el premi a millor guió.

Així és com es clou una nova edició d'un festival que "ha augmentat la qualitat en l'àmbit creatiu en la secció de documental", segons l'organització, que ha animat els joves creadors a desenvolupar-se més en aquest àmbit.