Entitats cristianes i transversals gironines, juntament amb d'altres, estan adherides al Fòrum Social Català (FSC), que realitzarà una jornada el dissabte 23 de gener a Girona com a prèvia de la trobada conjunta a la seu central de la Universitat de Barcelona (29-31 del mateix mes). Dimarts, 15 de desembre, està convocada una assemblea, al Centre Cívic Pla de Palau de Girona, a fi d'anar definint les activitats del Fòrum (vuit del vespre). Les entitats adherides són la Comissió de l'Agenda Llatinoamericana; Fundació Utopia; Setem-Girona; Teixidors de Xarxes; Càritas diocesana de Girona; Grup de Democràcia Inclusiva de Catalunya; Desos; Opció Solidària; Plataforma per la Pau de Lloret de Mar; Llagostera Solidària; la Xarxa pel Decreixement; i el Col·lectiu CEESC. L'eix d'actuació del FSC és que la crisi no només és econòmica, sinó també "ecològica, social i ideològica".

Sota el nom de Fòrum Social Català-Girona (Fscat-Girona), és la primera vegada que entitats gironines de diferents àmbits s'uneixen per impulsar la citada inicitiava en el marc del Fòrum Social Català. La trobada del dia 23 hauria de ser el punt final de les mobilitzacions que les entitats gironines realitzin en els municipis. Obertes a tots els públics i gestionades per cada una de les entitats que vulguin participar. De moment, hi ha previstos actes a Llagostera i Lloret de Mar. Les jornades de Barcelona estaran formades per seminaris, tallers i activitats auto-organitzades que serviran per analitzar causes i conseqüències de la crisi, i la manera de construir alternatives sostenibles des de la base.

També està prevista una assemblea de moviments socials, punts de trobada sectorials i una manifestació reivindicativa. En tot aquest procediment, hi ha tres línies d'actuació no-excloents: les causes de la crisi global (ecològica i del territori, social i econòmica, democràtica i dels pobles); conseqüències de la crisi; i les alternatives. Badalona, Sabadell i Sant Adrià del Besós són alguns municipis amb actes del Fòrum Social Català durant el 2010.