La multinacional nord-americana de distribució de continguts culturals Vircas està negociant la reobertura dels cinemes Lauren de Girona, situats al polígon Mas Xirgu, que van tancar fa dos anys i mig, després d'una caiguda en picat d'espectadors i d'una gestió deficitària per part de l'antic explotador, l'inefable Antoni Llorens.

Josep Maria Pallàs, assessor de Vircas Espanya, ha explicat que les negociacions amb el propietari de l'edifici, Max Marcó, van "per bon camí" i que tot fa preveure que en un parell o tres de mesos les sales es tornaran a inaugurar, ara completament digitalitzades.

Josep Maria Pallàs és cap de programació dels Cinemes Albèniz de Girona però aquesta negociació l'assumeix com a assessor de Vircas Espanya, empresa amb seu a Girona i que té com a director general Josep Guirao.

El futur Circuit Indie

Les noves sales substituirien el nom Lauren Girona de la façana pel de Circuit Indie. Aquest seria el bateig de la nova empresa, que té els plans molt avançats, i vol crear una xarxa en constant expansió pel mercal espanyol. Un dels seus primers objectius són els cinemes Lauren de Tarragona, que han tancat recentment les portes i, com els de Girona, podrien tornar a obrir gestionats per Vircas.

Lauren Girona va tancar el juny de 2007, quan encara no sonaven les alarmes de crisi. La propietat va posar l'edifici al mercat però avui continua igual, amb l'aspecte desangelat de les nou sales amb els patis de butaques buit i sense cap estrena de pel·lícules.

Com que l'antiga estructura dels cinemes es manté intacta, Pallàs considera que les sales són de bon aprofitar i poques inversions cal fer, a banda del costós procés de reconversió del sistema analògic de projecció al ditital, que està revolucionant la projecció de cinema arreu del món.

Pallàs, que en cas de prosperar el projecte es convertirà en el responsable de programació dels Albèniz, els Lauren, els cinemes de Palamós i els de Roses, considera que el multicinemes de Mas Xirgu es pot reobrir i estabilitzar amb una mitjana d'entre 200.000 i 250.000 espectadors anuals.

No obstant això, la seva intenció és recuperar a mitjà termini els 500.000 espectadors que Lauren va tenir a finals de la dècada dels noranta, quan es va establir a Girona. "Volem que el conjunt dels cinemes de Girona recuperin el milió d'espectadors que havien tingut", va declarar.

La prevista desaparició de les vies del tren, amb la unificació de Mas Xirgu i Mas Gri, es presenta com una oportunitat a ulls dels nous inversors, que preveuen que l'expansió natural de Girona es farà cap aquella zona i que es crearan noves centralitats comercials.