Les 44 maternitats que hi ha a Catalunya estaran autoritzades a recollir cèl·lules de cordó umbilical quan acabi aquest 2010. Així ho ha anunciat la consellera de Salut, Marina Geli, que ha aclarit que en aquests moments hi ha 28 centres autoritzats a fer-ho. Actualment, només un 10% de les mares que pareixen donen el seu cordó umbilical. L'objectiu és poder augmentar les 13.000 unitats de cordó umbilical que hi ha emmagatzemades actualment al Banc de Cordó umbilical de Barcelona, el primer banc d'Europa en nombre d'unitats trasplantades. La xifra idònia, segons Geli, és arribar a les 24.000 unitats emmagatzemades.

Les cèl·lules del cordó umbilical s'utilitzen per poder curar malalties com leucèmies o limfomes. La consellera Geli ha explicat que aquest 2009 es van fer 146 trasplantaments amb sang de cordó umbilical procendent del Banc de Cordó de Barcelona. Això vol dir que aquest Banc lidera el nombre d'aquests tipus de trasplantaments arreu d'Europa.

D'altra banda, aquest 2009 es van realitzar un total de 395 trasplantaments de cèl·lules de sang a Catalunya, 53 dels quals van ser a menors. Es tracta de cèl·lules extretes de la sang del cordó umbilical, de la mèdul·la òssia o de la sang perifèrica. Val a dir que un de cada cinc trasplantaments d'aques tipus de l'Estat es fa a Catalunya.

Els trasplantaments poden ser amb cèl·lules d'un mateix, amb cèl·lules d'un familiar compatible o amb cèl·lules d'un donant anònim. En el cas de Catalunya, 215 trasplantaments han estat amb cèl·lules pròpies i 180 amb cèl·lules d'algú altre, ja sigui d'un familiar o d'un donant altruista.

Les operacions a estrangers

A banda, entre el 2000 i 2008 s'han fet a Catalunya 225 trasplantaments a menors de fora. Un d'ells és Daniel Jesus Silva Calderón, un nen peruà de 7 anys intervingut el novembre a la Vall d'Hebron per una leucèmia. Actualment es recupera en una sala aïllada.

Va arribar a Catalunya a través d'un conveni internacional; no podia rebre cèl·lules dels seus germans perquè no eren compatibles, així que va haver d'esperar que aparegués un donant anònim. Es va operar el novembre per l'aparició d'un donant als Estats Units.