La comissió de Patrimoni de Girona ha tombat la petició d'instal·lar una antena Wimax al castell de Montsoriu. El director territorial de Cultura, Miquel Sitjar, va explicar ahir que aquesta és una instal·lació "necessària" per convertir el castell en patrimoni visitable, però afirma que la proposta de l'Ajuntament d'Arbúcies no pot tirar endavant perquè no s'adiu amb l'entorn.

"Instal·lar una antena en un castell està pràcticament prohibit", va dir. El govern local i els tècnics del Departament estudiaran la possibilitat de construir l'antena en un lloc pròxim per donar cobertura de mòbil i Internet al castell. "El projecte no compleix els requisits d'impacte visual", conclou Sitjar.

Però com que cal que el castell de Montsoriu compti amb cobertura de telefonia mòbil i accés a Internet mitjançant la instal·lació d'una antena Wimax, per obrir-se a les visites públiques, es buscarà una solució alternativa. El problema és que no es pot fer a qualsevol preu.

Miquel Sitjar ha explicat que la primera opció és buscar un emplaçament pròxim al castell, però que no sigui "al bell mig" com la proposta actual.

Si no és possible, ha exposat que buscaran la manera de reduir al màxim l'impacte visual en el conjunt històric.

Cases rurals protegides

D'altra banda, la Comissió del Patrimoni Cultural de Girona va informar favorablement, en la seva darrera reunió, dels respectius plans especials i catàlegs de masies rurals de La Jonquera i Sant Martí de Llémena.

Anteriorment a la promulgació de la llei d'urbanisme, les masies s'adaptaven únicament a usos agrícoles i ramaders. Ara, però, es tenen en compte altres usos, com ara els de turisme rural o fins i tot museístics. La Comissió del Patrimoni supervisa els plans especials de masies que elaboren els ajuntaments perquè els aprovi la Comissió d'Urbanisme.

Aparcar al castell de Gombrèn

El castell de Mataplana, a Gombrèn, tindrà aparcament, però allunyat i fora del camp visual de la fortalesa, segons el projecte aprovat per Patrimoni.