Des de les xarxes socials fins als estadis de futbol passant pels "sex-shops", Itàlia, el país on va néixer i va viure el sant que dóna nom a la festa de Sant Valentí, celebra aquest dia amb propostes que poc tenen a veure amb els tòpics de flors i bombons que omplen els aparadors de mig món.

Atès que aquest any el Dia dels Enamorats es celebra en diumenge, a Itàlia, país devot del futbol, els seguidors del Nàpols han ideat una campanya publicitària que advoca per un amor diferent.

Els seguidors napolitans han gravat i distribuït per internet una particular versió del clàssic de Umberto Tozzi "Ti amo" per atraure els enamorats indecisos al partit de Lliga que enfrontarà el conjunt "blau" amb l'Inter de Milà.

"Celebra Sant Valentí amb el teu veritable amor", és el lema que es pot llegir al final del vídeo i amb el qual els seguidors pretenen que la gent canviï les flors per la pilota de futbol.

Molt ha plogut a Itàlia des de les roses i xocolates que es regalaven les parelles enamorades des del segle XIX per celebrar la festivitat del San Valentino, que va advocar per casar pel ritu cristià a les parelles d'enamorats abans de morir decapitat el 14 de febrer de l´any 269 i el cos del qual es troba a la Basílica de Sant Valentí de Terni, propera a Roma i on creix un roser.

Lluny de la tradició

Allunyada de la festivitat eclesiàstica, a la localitat del nord de Conegliano (Treviso), situada prop de Venècia, una iniciativa menys romàntica anima els veïns a reciclar les seves joguines eròtiques per gaudir d'aquest dia.

En un "sex-shop" de la localitat, els organitzadors de la idea lliuren bons descomptes de l'establiment a aquells clients que es decideixin a lliurar les seves joguines eròtiques usades.

La idea té també una vessant mediambiental que explica Giovanni Casella, propietari de l'establiment: "La gent no sap com desfer-se'n i nosaltres, però, estem disposats a recollir-los i eliminar-los".

Per donar suport a la iniciativa, una actriu de cinema eròtic explicarà de primera mà als veïns els avantatges que té per al medi ambient el reciclatge d'aquest tipus d'artefactes.

Dia per la reivindicació

La festa dels enamorats coincideix també en moltes ciutats italianes amb les desfilades de Carnaval, on els petons dels enamorats es barregen amb les màscares i els confetti que inunden els carrers de Venècia o de Roma.

Un autobús a l´arc de Sant Martí posa color també, però d'una forma diferent, als carrers del municipi llombard de Magenta, a pocs quilòmetres de Milà, on el Dia dels Enamorats serveix per reivindicar els drets homosexuals a Itàlia.

"Volem comptar de primera mà les nostres històries i el nostre amor per fer-nos veure i per disminuir la distància que creen els murs dels prejudicis", asseguren els organitzadors.

Art en parella

Sota el lema "Enamorats de l'art", la celebració es pot traslladar a qualsevol dels museus o jaciments arqueològics dependents del Ministeri de Cultura italià, on les parelles que optin per fer una visita cultural al Dia dels Enamorats pagaran només un bitllet.

"Acabem amb Sant Valentí"

No obstant això, al país on va néixer i va viure el sant que dóna nom a la festivitat del 14 de febrer, el dia dels enamorats no suscita el mateix interès en tots.

Sota el nom "Acabem amb Sant Valentí", uns 1.400 joves es reuneixen a la xarxa social Facebook per fer front al que consideren una "festa inútil" i un dia de "pur consumisme".