El músic figuerenc Jaume Cristau serà homenatjat pels sardanistes de Cardedeu, el proper diumenge, 28 de febrer, en el marc d'una festa que ja ha esdevingut tradicional a la població del Vallès Oriental cada febrer, des del 1991.

L'acte consistirà en una audició de sardanes al matí, al Casal de la Gent Gran, dedicada integrament a sardanes originals del compositor homenatjat: Ballada entre els pins; Cremallera a l'infinit; Els Montgrins; Serenor; Nana i, finalment, De Palamós la més gentil.

Un dinar de germanor aplegarà a organitzadors, sardanistes i homenatjat, i a les sis de la tarda començarà un concert al Centre Cultural. Cristau correspondrà a l'homenatge amb el regal d'una sardana dedicada, la titulada Cardedeu en el cor, que estrenaran els Montgrins, com a cloenda de la primera part del concert. En aquesta vetllada es podràn escoltar tres peçes més de Cristau, seràn Elegia a Puigferrer, A Palmira i Pinzells de tramuntana.

La programació concertística de la tarda, tindrà en compte la música de dos autors que també han estat homenatjats a Cardedeu, en diferents edicions del febrer Musical, com Max Havart amb la peça A l'amic Emilie, i Montserrat Pujolar, autora de Dolça melangia.

Qui va marcar profundament el camí musical de Cristau, va ser el seu mestre, Francesc Basil, (1905-1975), per això, en el programa hi ha un apartat dedicat a Basil amb la sardana Pep Ventura, geni inmortal, premiada a Figueres el 1974. La música d'un altre figuerenc Agapit Torrent (1923-1991), hi serà present amb la peça El Puig del Ram, mentre que l'aportació musical més específica dels Montgrins serà una sardana per lluïment de tenora, original del director de la formació, el palamosí Martí Camos, titulada La cala del Corb, que precisament va instrumentar Jaume Cristau.

Amb Festa d'amistat, del banyolí Cassià Casademont (1875-1963), i Crestes de gall, de Josep Solà (1930-2009), es clourà el concert que com l'audició del matí, anirà a càrrec de la cobla Montgrins, formació assidua a aquesta festa.

Cristau que actualment forma part del grup d'havaneres gironí Terra Endins, és contrabaxista. Ha tocat amb les cobles Valsar de Girona, Catalunya de Bordils, Caravana, de Torroella de Montgrí, Miramar i més recenment amb el grup Empordà Fussió. Durant una llarga etapa de 10 anys es va dedicar a tocar en sales de ball de prestigi, a la Costa Brava.

Cristau és un compositor llargament premiat, en concursos musicals arreu de Catalunya. Com a pedagog, porta anys impartint classes al Casino Menestral. També forma part de l'entitat Amics de Francesc Basil, que des de l'any 1970 convoca els premis de composició,conjuntament amb l'Ajuntament i el Foment de la Sardana de Figueres.