Amb la caiguda de Girona després de l'històric setge de 1809, els francesos es van fer amos de les poblacions veïnes. La Bisbal d'Empordà va formar un dels nous Cantons del subcorregiment de Girona, i el batlle i l'Ajuntament van ser substituïts per el Maire i el Consell municipal. A l'agost de 1810, el general de les tropes espanyoles O'Donnell va intentar recuperar la Bisbal per sorpresa, va calar foc al castell, però va ser ferit en un peu a l'alçada del pont sobre el Daró i va acabar rendint-se i marxant cap a Tarragona a través del port de Palamós.

L'Ajuntament bisbalenc ha aconseguit implicar els comerciants i altres institucions en la commemoració del 20o aniversari d'aquells fets i ha presentat un exhaustiu programa que inclou una exposició, menús gastronòmics, visites guiades, música i fins i tot un mercat de productes artesanals i una fira històrica.

Tots els actes

L'exposició La Bisbal 1810 mostrarà de l'1 d'abril al 2 de maig objectes relacionats amb la Guerra del Francès i ho farà al Castell Palau, el principal monument històric de la vila, el mateix que el general O'Donell va intentar cremar amb el seu afany de recuperar-lo a les tropes franceses que l'ocupaven. L'Arxiu Comarcal del Baix Empordà, l'Ajuntament i el Museu Terracotta han unit esforços per organitzar l'exposició, amb la col·laboració del Museu Etnogràfic de Ripoll i els hereus de Joaquim Pla Dalmau. El menú Guerra del Francès es podrà degustar als restaurants Castell d'Empordà, Cipri, Daró, Divinum, El Teatre, El Toc, L'Escut i La Cantonada.

La Fira Històrica es concentrarà el cap de setmana del 3 i 4 d'abril als carrers del nucli antic i inclourà, al llarg de dissabte, un mercat d'època de productes artesans, un taller de terrissa, el repartiment gratuït de barrets del francès o barretines de sometent, a càrrec de la Unió de Comerciants, visites guiades, un concert d'homenatge a Joan Carreras i Dagar a El Mundial amb la Camerata de Noves Veus i molts altres actes.

La jornada dominical començarà amb l'animació al mercat Soldats buscant el General. Ajuda'ls a trobar-lo, per seguir amb visites guiades a l'exposició La Bisbal 1810 i a la maqueta de la batalla de Waterloo, activitat, aquesta darrera, que tindrà lloc ja a la tarda.

El programa també inclou la conferència La batalla de la Bisbal en el context de la Guerra del Francès. Estratègia i armament, a c'arrec de Les Fortaleses Catalanes.