09 de abril de 2010
09.04.2010
Diari de Girona
De la mà de la col·lecció Arroyo

2.400 actors i
actrius entren al
Museu del Cinema

El figuerenc Vicenç Arroyo fa donació d'una espectacular selecció de fotos autografiades per intèrprets des dels anys 40 fins avui dia

09.04.2010 | 02:00

Va passar la infància i l'adolescència a Figueres, evadint-se d'un entorn familiar semblant a quelcom entre "un convent i un quarter" només gràcies a una cosa: el cinema. Vicenç Arroyo trobava "més propers" els actors i actrius del cinema clàssic que els seus mateixos professors, i la fascinació que exercien sobre ell van causar que comencés a col·leccionar, primer els programes de mà dels cinemes, i després fotografies. I en els seus treballs d'estiu com a recepcionista de l'hotel La Gavina de s'Agaró, va tenir l'oportunitat de conèixer estrelles com Orson Welles i Vittorio de Sica; allà ja no només es conformaria amb les fotografies, sinó que començaria una recerca d'autògrafs que mai ha parat, sobretot gràcies a viure a l'estranger.

Els fruits d'aquesta passió han quedat materialitzats en una col·lecció d'unes 2.400 instantànies autografiades, que ara han passat a formar part del fons del Museu del Cinema de Girona. Entre els actors i actrius que en formen part (i els autògrafs dels quals ha aconseguit personalment, en subhastes o demanant-los a través dels estudis) hi ha intèrprets des dels anys 40 i fins avui: Lauren Bacall, Ingrid Bergman, Marlon Brando, Michael Caine, Robert De Niro o Jodie Foster en són només alguns.

El director del museu, Jordi Pons, es motrava satisfet per poder millorar el seu fons gràfic, donat que l'equipament fins ara estava centrat sobretot en la maquinària i el precinema.

El valor de la col·lecció és incalculable en l'aspecte testimonial, però fàcilment quantificable pel que fa als diners: la seva fotografia més cara és una de Humphrey Bogart, amb un valor al mercat d'uns 2.000 dòlars. Arroyo diu que n'hi ha que queden fora de l'abast de la seva butxaca, molts cops les d'intèrprets que van morir massa d'hora (com James Dean o Natalie Wood); d'altres arriben a extrems com l'assolit per una foto de Greta Garbo en una subhasta recent, que va pujar als 14.000 dòlars. El que també té quantificat és el preu de la seva col·lecció de fotografies de guanyadors d'Oscar, única a Espanya i valorada en 1,5 milions d'euros. Aquesta també engrandirà el fons del museu, però serà en forma de testament; Arroyo vol gaudir del que defineix com la seva "joguina" molts anys. Després, ho podran fer tots els visitants.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona