Becaina, calbot, xona, esgarrinxar o rialla són només algunes de les 113 paraules que, a parer del vicepresident del Govern Josep-Lluís Carod-Rovira, cal preservar del català. Filòleg de professió, Carod va ser ahir a Girona per presentar el seu nou llibre, 113 paraules per salvar, acompanyat de Maria Mercè Roca i Albert Rossich.

L'escriptora va destacar la importància de la connotació que cadascú atorga a la llengua, afirmant que "els mots mai no són neutres"; de la mateixa manera, Rossich va destacar que aquest és un llibre per a "enamorats de les paraules", tot recordant Josep Pla quan aquest deia que "allà on em diuen "bon dia", és el meu país".

Carod-Rovira va explicar que va ser un llibre similar en francès el que li va donar la idea d'escriure sobre aquests mots, una tasca que va començar a Sant Feliu de Guíxols; en són 113 recordant el nombre d'afectats per la darrera gran detenció del franquisme, en què es comptava ell mateix. "Són mots que, tot i que gairebé tothom coneix, només fan servir els més grans o bé no s'usen arreu del territori". Va admetre la ironia en exemples usats per emmarcar mots com "angúnia": "Llegir certa premsa espanyola, parlant de Catalunya, acostuma a fer angúnia".