Les escales de Sant Martí de Girona van estar ahir tot el dia ocupades pels equips de rodatge d'Ermessenda, una sèrie ambientada al segle XI que TV3 emetrà en un parell de capítols per recrear la vida d'una dona de singular i varonil bellesa, i que va tenir molt poder en l'edat mitjana.

L'actriu Laia Marull encarna el paper d'Ermessenda de Carcassona (975 - Girona, 1057), que ser comtessa de Girona i va fundar el monestir benedictí femení de Sant Daniel.

Fins a un total de seixanta atrafegats figurants van participar en les escenes d'ahir, "les més multitudinàries de tot el rodatge", van explicar a Diari de Girona representats de TV3 i Ovídeo, coproductors del film.

En l'escena principal, Ermessenda i el seu espòs, el comte rei de Barcelona Ramon Borell, travessen els carrers de Girona acompa?nyats d'un impressionant seguici per assistir a una cerimònia solemne a la Catedral de la ciutat.

Però no es tracta de la Catedral gòtica i barroca que veiem avui, sinó de la romànica, que s'estava tot just edificant al segle XI, quan la comtessa va finançar amb cent unces d'or la construcció de les parets i les teulades.

Una dona influent

Comtessa de Barcelona, Girona i Osona, Ermessenda és considerada la primera dona política de Catalunya. Va ser cabdal en els afers del seu home Ramon Borrell, com també amb els del seu fill i, posteriorment, del seu nét.

El resultat d'aquesta minisèrie, a càrrec d'Ovídeo, es podrà veure properament a TV3, que segueix produint projectes de ficció per a ser emesos en televisió en la mateixa línia que Les veus del Pamano i Serrallonga.

El rodatge a Girona estarà centrat en dos escenaris: en primer lloc la pujada de Sant Domènec o Escales de Sant Martí, l'altre escenari serà la zona de Sant Daniel, on Ermessenda va fundar el monestir.

Per dur terme aquest rodatge ha estat vital l'existència de la Girona Film Office de l'Ajuntament de Girona, que forma part de la xarxa Barcelona-Catalunya Film Comission que compta amb més de 80 municipis catalans agregats i que s'encarrega de gestionar tots els tràmits per a dur a terme qualsevol tipus de rodatge a la ciutat, van informar fonts municipals.

Es tracta d'un servei que centralitza tots els serveis que pot necessitar una productora, des dels permisos necessaris per ocupar la via pública a la relació amb la hostaleria, les facilitats per trobar recursos a la ciutat: figurants, tècnics de càmera, so, etcètera.

Aquest servei és de gran ajuda a les productores que tenen un únic interlocutor a l'Ajuntament, qui s'encarrega que les diferents àrees afectades es coordinin de manera que la productora pugui treballar més còmodament.

L'atractiu de la ciutat de ?l'Onyar, la proximitat amb un entorn natural i paisatgístic únic, junt amb aquest servei de l'Ajuntament, que proporciona agilitat en els tràmits, ha incentivat les demandes i consultes per poder realitzar filmacions i reportatges de tot tipus a Girona.