L'edifici de vidre aprofitarà al màxim la llum natural.L'accés a l'edifici es farà pel centre, just a davant del futur Centre d'Art.Les principals sales de consulta i estudi, així com l'hemeroteca s'ubicaran en la planta baixa. La biblioteca comptarà amb espais enjardinats a l'interior.

L'Ajuntament de Girona ja ha donat la llicència d'obres perquè l'Estat pugui començar a construir la nova Biblioteca Pública de Girona. D'aquesta manera, el Govern central podrà convocar ja el concurs i adjudicar les obres.

El pressupost de construcció de l'edifici suposa una inversió d'uns 9 milions d'euros. El termini estimat d'execució de l'obra era d'uns 30 mesos. Segons aquest calendari, les obres podrien començar a principis de l'any vinent i seria raonable poder inaugurar el nou equipament ja moblat l'any 2013, segons va afirmar la regidora de Cultura, Lluïsa Faxedas.

El concurs de les obres s'ha de sotmetre a exposició pública, el que suposa uns dos mesos per presentar al·legacions. Posteriorment s'haurà de fer tota la tramitació perquè no es preveu que es puguin adjudicar les obres abans d'acabar ?l'any.

L'edifici, amb prop de 9.000 metres quadrats, comptarà amb una planta soterrada, que albergarà la part de magatzem i despatxos. En la planta baixa s'ubicaran la major part dels serveis al públic, com la sala d'estudi o l'hemeroteca, que recaurà a la banda del carrer Emili Grahit. En les plantes superiors també s'ha reservat una zona per a l'ampli catàleg de material audiovisual, així com per al fons documental local, que també és singular.

L'edifici pretén aprofitar al màxim la llum natural i per aquest motiu té les quatre façanes de vidre i es faran tres patis per il·luminar l'interior. L'accés principal s'ubicarà just al davant del futur Centre d'Art Contemporani.

El projecte de la biblioteca és important perquè, d'una banda, amb el seu trasllat, es desocuparà la Casa de Cultura Tomàs de Lorenzana de la Diputació de Girona, de manera que aquest equipament tan cèntric tindrà finalment llum verd per iniciar les també eternament retardades obres de remodelació i modernització. Segons va informar Faxedas, la Biblioteca Ernest Lluch, que ara es troba al centre cívic del Pla de Palau passarà a ubicar-se a l'actual Casa de Cultura. D'aquesta manera, el centre de Girona no es quedarà sense servei de lectura.

D'altra banda, la construcció del nou edifici a Emili Grahit significarà que quedarà pràcticament acabat el llarg procés de reconversió de les antigues casernes militars en una zona residencial i d'equipaments a l'eixample gironí.

El termini estimat d'execució de l'obra és de 30 mesos. Segons aquest calendari, les obres podrien començar a principis de ?l'any vinent i seria raonable poder inaugurar l'any 2013, segons va afirmar la regidora de Cultura, Lluïsa Faxedas.