Girona acollirà part del rodatge de la pel·lícula El monje, una coproducció francoespanyola que ja s'ha començat a filmar al monestir cistercenc de Santes Creus, l'estrena mundial de la qual es preveu per al pròxim Festival de Cinema de Canes (França).

L'actor francès Vincent Cassel interpreta Ambrosio a El Monje, amb un elenc que completen Géraldine Chaplin, Sergi López, Rosa Renom, Jordi Dauder, Pep Tossar, Déborah François i Javivi Gil. El film es basa en la novel·la homònima de l'anglès Matthew Lewis, que es va començar a rodar el 19 d'abril passat al monestir de Santes Creus (Alt Camp).

El film és una coproducció de les productores espanyoles Morena Films i Estratègia Audiovisual (33 per cent) amb la francesa Diaphana Films (67 per cent), amb un pressupost d'11 milions d'euros, i la direcció del realitzador francoalemany Dominik Moll, responsable anteriorment de pel·lícules com Intimité, Harry, un amigo que os quiere i Lemming.

Aquesta pel·lícula, de gran pressupost i visibilitat internacional, es basa en el llibre El Monje, publicat el 1796 i considerat el primer best-seller de la història. El llibre narra l'ascens i caiguda del monjo caputxí Ambrosio, qui, després de ser abandonat de nounat a les portes d'un monestir, és educat pels monjos i es converteix en un home molt admirat.