El Museu del Cinema de Girona llança el primer DVD del món amb una mostra de les entranyables pel·lícules de cinema NIC, expressament digitalitzades per a l'ocasió.

El DVD El món del cine NiC. Pel·lícules, imatges i història d'una joguina molt especial! inclou una trentena de pel·lícules antigues i actuals, un documental sobre la història del cine NIC realitzat per Joan Mallarach a la dècada del 1990, i imatges de diversos projectors de la fàbrica creada l'any 1931 a Barcelona pels germans Nicolau, i que ràpidament va escampar patents arreu del món.

D'aquest DVD, se n'ha fet un tiratge llarg, ja que, a més de trobar-se a la botiga del Museu del Cinema, es distribuirà massivament durant el mes de maig als quioscos i a les llibreries juntament amb la revista Les Tres Bessones, editada per Cromosoma Edicions. No es descarta fer-ne una edició de luxe més endavant. Entre el contingut hi ha les tres úniques pel·lícules històriques de cine NIC en català, fetes l'any 1937 durant la incautació de la fàbrica de Barcelona per part de la CNT.

El projector de Cine NIC es va patentar el 1931 a Barcelona i només a l'Estat espanyol se'n van vendre 10 milions d'unitats.

El coordinador del DVD, Salvi Jacomet, va dir ahir en roda de premsa a Girona que amb 8 anys els Reis li van portar un projector de Cine NIC i que la seva estima per aquest aparell el va portar a digitalitzar pel·lícules NIC arran de diversos encàrrecs i a coordinar ara el projecte que ha acabat en aquest DVD. Les pel·lícules han estat sonoritzades amb el so original.

També el paper d'un altre enamorat del cinema, el cineasta Tomàs Mallol, ha estat clau en la conservació d'aparells relacionats amb el Cine NIC. El director del Museu del Cinema de Girona, Jordi Pons, va recordar ahir que el centre conserva el fons de la fàbrica barcelonina, una selecció del qual s'exhibeix amb la col·lecció Mallol.

El Cine NIC va ser el primer projector de cinema al món de dibuixos animats pensat per ser usat per a la mainada. Avui, el Cine NIC continua tenint adeptes, que es tradueixen en una pàgina d'amics al Facebook, un bloc (http://elcinenic.blogspot.com), un enllaç al web de Cromosoma o un canal al YouTube del Museu del Cinema.