Dotze anys ha durat la unió dels tres components de Teatre de Guerrilla. Fundada el 1998 a la falda del Montseny, la companyia de Quim Masferrer -autor, actor i director juntament amb Rafel Faixedas i Carles Xuriguera-, havia assolit el cim de la popularitat a Catalunya, amb actuacions a Portugal i en altres comunitats espanyoles.

No obstant, no hi ha res que duri sempre i a partir del proper agost, Faixedas i Xuriguera abandonen la companyia. Serà després d'acomplir amb els contractes de Fum, obra satírica sobre l'actual president de la Diputació de Girona, Enric Vilert, amb el qual van tenir un enfrontament de molta duresa -arran de la suspensió del Supermercat de Teatre de Catalunya- que fins i tot es va retransmetre en directe a través del programa de TV3 La nit al dia, aleshores dirigit i presentat per Mònica Terribas.

Així doncs, un grup que ha trencat motlles dins el panorama teatral de casa nostra, amb una formula ambiciosa, arriscada i anticonvencional, ara perd dos dels seus protagonistes.

Des d'Arbúcies, els tres artistes han estat els transformadors del teatre en eina antropològica i d'humor corrosiu, posat en evidència amb obres molt recordades per públics amplis com ara Teatre Total, Som i Serem i El Directe, una trilogia portada arreu dels Països Catalans.

La seva complicitat interpretativa havia derivat en èxit assegurat, encara que possiblement hauria estat necessari que la marca de fàbrica guerrillera hagués evolucionat cap a nous horitzons, i així s'haurien pogut estalviar algunes crítiques que apuntaven a una excessiva repetició de la fórmula d'èxit.

No obstant, el 2001 l'Institut d'Estudis Catalans va premiar amb sis mil euros Quim Masferrer "per ser el millor autor teatral dels darrers tres anys".

El guardó va ser exclusivament per l'espectacle Teatre Total, que ridiculitzava la fal·lera que hi ha de defensar el folklore català.

Després de triomfar a la Fira de Tàrrega i posteriorment al Festival Internacional de Sitges, els tres actors nascuts artísticament als peus del Montseny, (Quim Masferrer, de Sant Feliu de Buixalleu; Rafel Faixedas, d'Arbúcies i Carles Xuriguera, de Torroella de Montgrí), varen aconseguir renom gràcies a les participacions a l'emissora RAC1 i sobretot popularitat pels gags d'humor en diversos programes de TV3, el darrer dels quals, Caçadors de bolets.

Substituïts en castellà

Mentre l'obra Fum segueix fins a l'estiu amb representacions a casa nostra en la seva versió original catalana, Rafel Faixedas i Carles Xuriguera han estat substituïts en la traducció al castellà pels actors Piero Steiner i Enric Ases.

Escrita i dirigida per Quim Masferrer, Humo es va estrenar el passat 5 de març a la Muestra de las Autonomías de Madrid i properament es representarà el 12 de maig, a Burjassot (València). Amb aquesta experiència tot indica que aquest parell d'actors reemplaçaran els escindits.

Teatre de Guerrilla va arribar a tenir molt d'èxit mediàtic i durant una bona colla de temporades el trio humorístic de la Selva era cridat per amenitzar tota mena d'actes.