Bertrand Tavernier ha tornat a Canes, després de 20 anys d'absència, amb La Princesa de Montpensier, adaptació de la novel·la de Madame de La Fayette. Capbussant-se en l'ambient del segle XVI francès, sacsejat per les guerres de religió entre catòlics i protestants, relata la història d'amor insubmís entre el Duc de Guise i la jove Marie de Mézières, obligada a casar-se amb el Príncep de Montpensier. És l'actriu ?Mélanie Thierry qui encarna aquesta noia de bellesa captivadora, que desferma la gelosia del seu tímid i flamant marit, revifa la passió en el seu madur preceptor i provoca la rivalitat entre l'aguerrit De Guise i el subtil Duc d'Anjou, futur Enric VIII de França. Personatges interpretats per actors joves (Gaspard Ulliel, Grégoire Leprince-RinguetÉ) que resulten limitats; sobretot al costat del veterà Lambert Wilson. Tavernier els converteix en protagonistes dels diferents episodis d'aquest film de vocació novel·lesca i dirigit amb poc rigor.

Per la seva banda, Un home que crida ha estat el primer film produït al Txad que es presenta a la competició de Canes. El seu autor, Mahamat-Saleh Haroun, ens narra línialment la història d'un antic campió de natació d'aquell país africà, que s'agafa molt malament que el seu fill únic, de vint anys, li hagi près el lloc de treball de monitor a la piscina d'un hotel i, encegat, el dóna a l'exèrcit en guerra contra els rebels que s'acosten a la capital. Sense cap estil cinematogràfic particular, Haroun converteix aquesta pel·lícula modestíssima i justeta en una representació, primer, del Txad d'abans de la revolta (occidentalitzat, amb capital xinès invertint-hi, canvis de costumsÉ) i, després, del desastre humà de la guerra.

El cap de setmana és quan el festival projecta els anomenats films de mitjanit. I enguany han estat, Kaboom, psicotròpic relat fantacientífic de Gregg Araki, amb sexe, droga i sectes apocalíptiques al campus universitari i Un altre món, de Gilles Marchand, amb més adolescents en els primers impulsos amorosos estiuencs que topen amb l'abismal atractiu d'un joc on-line, menat per una suïcida que busca company per morir.