Sabien que l'exjugador del FC Barcelona Lilian Thuram es va fer molt popular per les seves crítiques al poder durant la crema de cotxes a les ciutats franceses de 2005? Sabien que, posteriorment, els dos candidats a la presidència del país veí, Segolene Royal i Nicolas Sarkozy, es disputaven l'amistat del futbolista, i que Sarkozy, ja president, fins i tot va intentar incorporar-lo al seu govern?

L'historiador Xavier Camaniu (Girona, 1975) explica fets destacats de les biografies dels futbolistes i les situa en el seu context històric al llibre Història amb pilotes. Es pot aprendre història parlant de futbol? (Meteora), que es presentarà el proper divendres dia 18 a La Llibretaria, amb la participació de l'escriptor Josep M. Fonalleras i del periodista Xavier Puig, cap d'Esports de RACC1.

A més del compromís polític de l'exdefensa del Barça, el llibre tracta figures com la de Gaspar Matas Danés, l'home de la potent indústria surera empordanesa fundador, l'any 1898, del primer equip de futbol de l'Estat espanyol, el Palamós. "Aquesta història em serveix d'excusa per explicar els orígens del futbol a Catalunya i parlar de la història de la Girona del primer terç del segle XX", ha explicat Carmaniu, col·laborador habitual del Diari de Girona.

Preocupat per la divulgació de la història -és autor de la biografia Carles Rahola, l'home civilitzat (CCG, 2006)-, Xavier Carmaniu aplica a Història amb pilotes la tècnica anglesa de vehicular continguts històrics a propòsit de fets mediàtics com els esportius, per atraure l'atenció del lector.

"Aquesta és una fórmula popular a Anglaterra però que aquí no s'ha posat en pràctica". El seu llibre no busca només els noms més coneguts, sinó d'aquells que tenen històries notables.

"Explico la història del segle XX, des que existeix el futbol, a partir d'una selecció mundial de futbolistes, la majoria dels quals no són gaire coneguts, però les seves històries són molt potents".