L'entitat Pim Pam Pum Foc! va presentar ahir l'espectacle Liliana, que té previst escenificar el proper 19 de juny al Parc Natural de la Zona Vocànica de la Garrotxa. L'espectacle començarà a 2/4 d'11 de la nit a les Fonts de Sant Roc per arribar al punt culminant a l'Estadi d'Atletisme d'Olot. Es tracta de l'espectacle més important de la història de l'entitat, fundada el 1985, que vol celebrar així els seu vint-i-cinquè aniversari. Compta amb la participació d'Òmnium Cultural, el festival Panorama de l'Institut de Cultura de la Ciutat, la Unió Musical del Bagès, del pintor Xavier Carbonell d'Olot i del dramaturg Janot Martorell, d'El Galliner de Girona.

L'espectacle està inspirat en el poema Liliana d'Apel·les Mestres (1854-1936). L'autor va gestar el poema el 1907, en els darrers temps del Modernisme. El poema es desenvolupa a partir de la maldat de l'home que abusa del que la natura li dóna. Per defensar-se, el bosc usa els vells gnoms. Amb el temps, els gnoms s'interessen més pels diamants que troben sota terra, i només són tres aquells qui encara estan disposats a defensar el paradís. Aleshores, en un paratge misteriós, el Gorg de les Nadales, apareix Liliana, una bella dona d'aigua que els fa caure en l'amor, de manera que obliden el seu deure envers la natura.

Pim Pam Pum Foc preveu recrear el món d'Apel·les Mestres a partir del treball de set actors, uns 20 figurants, 40 músics i una sèrie d'elements mecànics. Fonts de l'organització han avançat que usaran màquines de grans dimensions a l'estil de la Fura dels Baus. Així hi haurà cavalls gegants que es mouran sols, papallones, nenúfars i joncs inflables. Compten amb un escenari natural fet a mida.

L'artista Xavier Carbonell és autor del cartell, que mostra la imatge espiritual del cap d'una jove de cabells llargs i rossos. El pintor ha fet una representació de l'esperit modernista que va moure Apel·les Mestres a crear Liliana.