El marquès de Sentmenat acatarà el dictamen de la Comissió del Patrimoni Cultural de Girona i, si cal, pagarà la sanció que la Generalitat li pugui imposar com a promotor d'unes obres il·legals al castell de Vallgornera, de Peralada.

El marquès promotor de les obres, Santiago de Sentmenat de Urela -resident a Barcelona-, ha comunicat al Diari de Girona a través del seu arquitecte, Oriol Rosselló -amb despatx a Banyoles-, la seva intenció de legalitzar les obres del castell de Vallgornera, encara que això suposi afrontar controls arqueològics i pagar una sanció. El propietari vol obrir un negoci d'hostaleria. "L'única solució és treure rendiment econòmic d'un patrimoni que amenaçava ruïna", ha assegurat l'arquitecte.

Els anys 2007 i 2008 es van fer obres "menors" sense llicència municipal a la fortalesa. En un intent de legalitzar l'obra un cop feta, amb el vist-i-plau de l'Ajuntament de Peralada, es va presentar el projecte a la Comissió del Patrimoni del passat 4 de juny. Però aquesta va exigir que es facin els controls arqueològics preceptius, encara que aquests comportin l'enderroc de part de l'obra feta. A més, va elevar l'expedient a la Direcció General del Patrimoni de la Generalitat per si estima sancionar el promotor.

L'arquitecte Oriol Rosselló ha assegurat que es van fer unes primeres obres amb llicència municipal de "consolidació de la teulada", i ha admès que és van "excedir" aprofitant l'ocasió per fer "envans i obra menor, en cap cas estructural" dins l'edifici històric.

Ara la intenció és legalitzar l'obra feta i construir també una piscina i un jardí, respectant sempre el catàleg municipal de masies, amb l'objectiu de fer no exactament un hotel ni una casa rural, sinó un negoci de serveis que permetrà llogar "quatre o cinc unitats habitacionals" per a batejos, casaments o altres tipus de celebracions socials.

Oriol Rosselló ha posat en relleu el fet que el marquès de Sentmenat és descendent directe del primer ocupant del castell, documentat l'any 1271 i anomenat Jaume de Vallgornera. "La propietat està disposada a legalitzar l'obra i col·laborar amb Cultura".