L´equip universitari gironí, amb el suport d´investigadors del grup de Visió per Computador i Robòtica (VICOROB), ha obtingut la primera posició en la competició europea de robòtica submarina SAUC-E 2010, que ha tingut lloc del 28 de juny al 4 de juliol a la localitat italiana de La Spezia.

Aquesta competició ha aplegat 10 equips d´estudiants i professors d´universitats europees que han dissenyat i construït un robot submarí autònom capaç de dur a terme diverses tasques en aquest entorn: passar per dues portes, seguir una canonada, alliberar un flotador, seguir una paret i sortir a superfície en una zona indicada mitjançant un emissor acústic.

L´objectiu de la competició és promoure que els estudiants universitaris s´iniciïn en activitats de recerca, establir una xarxa d´universitats i centres de recerca a nivell europeu a l´entorn de les tecnologies relacionades amb la robòtica submarina i incentivar la creació de dissenys innovadors en aquest camp.

L´equip pluridisciplinari d´estudiants de segon cicle, de màster i de doctorat, que ha dissenyat i construït el robot guanyador, l´SPARUS, està composat per Natàlia Hurtós (cap d'equip), Aggelos Mallios, Sebastian Carreño, Xavier Fuster, Simó Cusí, Ricard Campos, Chee Sing Lee, Enric Galceran, i Arnau Carrera. L'equip ha comptat amb el suport dels professors i investigadors del grup de recerca VICOROB.

Els avantatges competitius de l´SPARUS són les reduïdes dimensions i el seu pes. El seu disseny innovador ha permès posar a prova un nou concepte de robot submarí autònom (AUV) que combina hidrodinàmica amb capacitat de control a baixa velocitat. El robot conté 3 propulsors, un ordinador, bateries i un conjunt complet de sensors: 2 càmeres, un sonar, un altímetre, un profundímetre, un sensor de velocitat, una unitat de navegació inercial i 3 hidròfons.

El robot SPARUS ha estat dissenyat i programat per a acomplir de forma completament autònoma les tasques proposades en la competició. No obstant, també pot ésser utilitzat en aplicacions reals d'inspecció i monitorització del fons marí. Disposa de sensors acústics i visuals per a prendre imatges submarines i extreure informació del seu entorn. Mitjançant les tecnologies desenvolupades es pot, per exemple, realitzar una inspecció dels emissaris submarins i determinar-ne el seu estat. També es poden realitzar mapes visuals que permeten a biòlegs i geòlegs realitzar els seus estudis. Els algoritmes desenvolupats poden ésser també aplicats en productes més domèstics com els robots netejadors de piscines.

El grup de recerca VICOROB te una llarga experiència en robòtica submarina. En l´edició de 2006 del SAUC-E, que va tenir lloc a Londres, l´equip d´estudiants de la Universitat de Girona va demostrar el seu elevat nivell tècnic amb el robot Ictineu, la qual cosa els va dur al primer lloc de la classificació. Amb aquesta nova victòria, l´equip de la Universitat de Girona ha demostrat el seu lideratge en aquesta disciplina, que múltiples aplicacions pràctiques.