Les excavacions a la part de la ciutat grega d'Empúries han permès descobrir un braçalet grec "màgic" del segle V abans de Crist al qual s'atribuïen propietats curatives. L'amulet, de pedra negra polida, era circular i està decorat amb diferents incisions.

"Els grecs se'l posaven al canell i li atribuïen poders místics", va explicar un dels arqueòlegs del museu, Quim Tremoleda. La peça, de la qual se n'han trobat dos fragments, ha aparegut durant les excavacions que es porten a terme a la zona de la stoa, l'antic edifici hel·lenístic que era el centre neuràlgic del comerç a la ciutat.

De moment, s'ha excavat fins a trobar els nivells del segle V aC i ?l'any que ve es preveu arribar als fundacionals. Les excavacions que han permès desenterrar el braçalet s'han portat a terme durant el 64è Curs d'Arqueologia d'Empúries, on hi han participat una trentena d'estudiants de diferents universitats catalanes, estatals, franceses i italianes.

Des de l'any 2005, els treballs se centren a la zona de l'antiga stoa, un edifici del segle II aC situat al costat nord de l'àgora, la gran plaça pública.

La stoa era el veritable centre neuràlgic del comerç a la ciutat, on es portaven a terme les transaccions més importants. L'edifici es va aixecar al damunt les restes de les anteriors ciutats gregues, i la intenció dels arqueòlegs és poder arribar fins als nivells fundacionals, datats al segle VI aC). De moments'han trobat diferents illes de cases, la majoria de planta quadrada.

Quim Tremoleda va concretar que, com que la terra va segellar bé les estructures, es poden trobar restes i objectes en molt bon estat, com ara fragments d'àmfora, peces amb inscripcions de grafit, trossos de copes de vi amb decoració grega o fíbules de metall (una mena d'agulles per subjectar les túniques). Entre les troballes, destaquen els dos fragments de braçalet de pedra esmentats. Aquesta peça, que tenia forma circular, estava feta amb lignit (carbó fossilitzat). El braçalet, decorat amb diverses incisions, va aparèixer a l'interior d'una casa. Els grecs tallaven el lignit, el polien i després es posaven l'amulet al canell, al qual se li atribuïen poders místics i propietats curatives.