Roses se suma a la celebració de l'Any Jaume Vicens Vives (Girona 1910 - Lió 1960), produint una exposició que mostra una faceta diferent de l'historiador, la de l'estiuejant vinculat a Roses per la banda de la família de la seva dona i per l'entorn de descans i serenitat que li oferia per continuar treballant en la seva obra, ?reflexionar i debatre amb amics i coneguts que també estiuejaven en aquesta localitat de la Costa Brava.

De fet, molts personatges de la cultura i la política de la Catalunya i l'Espanya de la dècada de 1950 com Joan Fuster, Josep Pla, Josep Ferrater Mora, Josep Benet, Joan Raventós, Jaume Miravitlles o Dionisio Ridruejo aprofitaven la seva estança a la població per visitar Vicens Vives.

Davant aquest fort vincle entre l'historiador i Roses (on va ser enterrat a la seva mort), l'Àrea de Cultura i Patrimoni del consistori ha programat una exposició que mostra fotografies realitzades a Roses pel mateix Jaume Vicens Vives durant els estius de la dècada de 1950, just en els moments anteriors a l'eclosió del turisme de masses i en els moments finals del somni de l'estiueig burgès.

Aquesta exposició s'incorpora i amplia l'exposició Jaume Vicens Vives i la Nova Història, que es va inaugurar aquests hivern al Museu d'Hisitòria de Catalunya, per iniciar després una itinerància per diverses localitats. L'exposició de l'Any Vives, doncs, tindrà una personalitat pròpia a Roses.

Les imatges que incorpora provenen del fons fotogràfic de la mateixa família Vicens, seleccionades i reproduïdes per l'equip tècnic del Departament de Cultura. El resultat que es podrà veure a la Ciutadella rosinca a partir del proper dia 30 és una tria de 37 imatges que giren entorn a quatre àmbits diferenciats: Jaume Vicens Vives i la seva família, Roses en temps de Vicens Vives, Gent de Roses fotografiada per Jaume Vicens i La costa de Roses fotografiada per Jaume Vicens, on es plasmen des de moments familiars de descans i lleure a la platja del Rastrell, a trobades amb Josep Pla, o a paisatges de gran ?bellesa de les cales del cap de Creus.

La mostra completarà l'exposició itinerant Jaume Vicens i Vives i la Nova Història sobre la figura i l'obra de l'historiador, coorganitzada per l'Editorial Vicens Vives i la Sociedad Estatal de Conmemoraciones Culturales amb la col·laboració del Museu d'Història de Catalunya, que remarca l'aportació de Vicens com a gran renovador de la historiografia catalana i espanyola del segle XX.

Jaume Vicens és considerat com "un historiador dins del seu temps", un temps històric marcat per l'impuls renovador de la Segona República, pel trauma de la guerra civil i la dura postguerra, i per l'intent de començar a superar el franquisme mitjançant l'obertura cap a l'Europa democràtica.

Vicens Vives és també un referent en la creació d'una nova concepció historiogràfica dins la seva professió. En aquest sentit, l'exposició explica com l'obra de Vicens és una expressió d'aquest moment històric però, també, el fruit de la seva clara voluntat d'intervenir en el present, com a resultat d'una vocació política que va solapant-se a la seva vocació d'historiador. Les dues mostres es poden visitar fins al 31 d'octubre a La Ciutadella.