Un any més, Solsona tornarà a ser el centre de trobada de joves talents d'arreu del món per participar en l'únic festival pedagògic de música en tot l'estat espanyol: el Festival Internacional de l'Acadèmia de Música de Solsona. Des del pròxim dimecres 11 d'agost i fins al 20, els carrers de Solsona i deu municipis més s'ompliran de música i talent. Un total de 22 actuacions que tenen com a objectiu apropar la música a aquells col·lectius que encara veuen els espais convencionals i els preus de les entrades com a barreres insalvables. El Festival també compta amb la seva vessant més social i farà 5 actuacions en hospitals.

Sota el lema 'a cor obert!' l'Acadèmia Internacional de Música de Solsona celebra la novena edició d'un festival que, segons l'alcalde de la ciutat, David Rodríguez 's'ha convertit en un referent a nivell internacional'. En aquesta edició, el Festival centra el seu repertori en els autors russos: Txaikovski, Prokòfiev i Xostakóvitx, entre d'altres. Una música que, segons el director artístic del festival, Peter Thiemann, 'despulla els cors dels autors i crida al romanticisme més explícit, als sentiments esbocats d'un primer enamorament de joventut'.

En aquesta línia i, tenint en compte que el Festival reuneix joves intèrprets 'amb tantes ganes de sentir', el lema d'enguany és 'A cor obert'. Thiemann ha afegit que 'si aconsegueixen que una sola persona del públic s'emocioni amb la música, hauran aconseguit part del seu objectiu'.

45 alumnes de 15 països diferents aprendran i oferiran música durant 9 dies. Un total de 22 actuacions, dotze de les quals són de format clàssic i es duran a terme en llocs 'simbòlics i escollits pel seu valor representatiu del patrimoni artístic i arquitectònic català'. Són espais com el Teatre de Solsona, les esglésies de la comarca del Solsonès, Mollerussa, l'Institut d'Estudis Llerdencs de Lleida i el Kursaal de Manresa que juntament amb la Col·legiata de Sant Vicenç de Cardona s'incorporen per primer cop al Festival.

Thiemann ha destacat que 'l'alt nivell dels estudiants i l'elevada intensitat de treball desenvolupat durant l'acadèmia junt amb la qualitat dels professors, solistes de reconegut prestigi internacional, donen com a resultat un festival 'singular, d'altíssima qualitat i solidaritat'. Segons Thiemann, el festival s'ha convertit en 'un referent a l'estranger' gràcies al qual molts joves han trobat 'un autèntic futur i AIMS 'ha posat el seu granet de sorra', afegeix.

L'alcalde de Solsona, David Rodríguez, s'ha mostrat orgullós de rebre un festival 'que situa la ciutat de Solsona en el món'. Segons l'alcalde, 'Solsona sempre ha tingut sensibilitat per la música i l'Acadèmia és la cirereta de la ciutat'. En aquest sentit, la regidora de cultura, ha destacat que 'aquest és l'únic festival i esdeveniment cultural important que acull la ciutat'.

Alumnes i professors de l'Acadèmia es desplaçaran fins a hospitals, casals de gent gran, centres per a disminuïts psíquics, drogodependents i centres d'acollida amb l'objectiu d'apropar la música i donar l'oportunitat de 'gaudir-la en primera línea'. Amb aquesta finalitat, el festival també té previst, durant els dies 16 i 19 d'agost, oferir quatre concerts de mitja hora als carrers del casc antic de Solsona, amb repertori i música tradicional catalana.