A principis d'agost s'iniciaren els actes d'homenatge al mestre i compositor escalenc Josep Vicens i Juli més conegut com l'Avi Xaxu, en el marc del 140è aniversari del seu naixement, que se celebra aquest 2010.

Amb motiu de l'Escala Ciutat Pubilla de la Sardana 2010, l'Agrupació Sardanista Escalenca Avi Xaxu va elaborar un projecte per commemorar l'efemèride vinculada al músic, que va fer extensiu i es va proposar als municipis de Malgrat de Mar i Girona, on "en Xaxu" hi va passar alguns anys de la seva vida.

La primera acció d'aquest projecte va tenir lloc durant els actes de la Festa Major de Malgrat de Mar celebrada recentment. L'agrupació sardanista malgratenca La Barretina va organitzar en record i memòria de Josep Vicens, una ballada de 9 sardanes, totes fruit de la seva inspiració, al parc de Can Campassol.

Aquesta audició va anar a càrrec de la cobla La Principal del Llobregat, que va interpretar Cantant per les muntanyes, Cantant l'amor, Carícies, La segadora, El cant del batre, La plaça del firal, Bona festa, La Roca del Cargol i Rondalles i cançons, totes elles obres d'en Xaxu.

Als actes hi van assistir diversos familiars del compositor, així com els Sardanistes de Mèrit adults escalencs i membres de l'Agrupació Sardanista Escalenca Avi Xaxu.

A partir d'aquesta tardor serà la vila de l'Escala qui prendrà el relleu a Malgrat de Mar en els actes d'homenatge a Xaxu. Es realitzarà un cicle d'audicions que resseguiran l'obra sardanista desconeguda del mestre Josep Vicens i que culminaran amb un concert. També es presentarà un llibre biogràfic del compositor, dins la col·lecció MOS que està preparant Jordi Gallegos i un disc compacte amb peces no conegudes d'aquest compositor, que ha estat enregistrat per la cobla La Principal de l'Escala.

Homenatge als exiliats

A banda, L'Escala organitza una exposició que evoca els sardanistes a l'exili; així és com quatre punts cèntrics de Ciutat Pubilla de la Sardana d'aquest any 2010 presenten una exposició temporal de gran format que porta per títol Intel·lectuals i sardanistes escalencs a l'exili.

La mostra recull en uns plafons imatges i textos explicatius de quatre intel·lectuals i sardanistes de la població que van haver d'exiliar-se un cop finalitzada la Guerra Civil. A la plaça de l'ajuntament hi ha Joan Ballesta i Molina (Joan Calafat); a la Víctor Català, Antoni Puig i Artigas "Tonet"; a la plaça Xaxu, Josep Vicenç i Juli "Xaxu"; mentre que a la plaça Pequín s'hi ha situat Martí Rouret i Callol.

L'exposició es podrà veure pels carrers de l'Escala fins el proper dia 12 de setembre i neix de la col·laboració entre el Centre de Documentació i Recerca Històrica de l'Escala (CEDRHE) i la Comissió de l'Escala Ciutat Pubilla 2010. Segons ha manifestat el president de la Comissió L'Escala Ciutat Pubilla, Jordi Gallegos, hi haurà una conferència sobre la repressió i l'exili intern que van viure els que es van quedar al país un cop acabat el conflicte.