El pas d'Ava Gardner per la Costa Brava, les seves nits salvatges a Madrid, els seus amors i el rodatge de Pandora y el holandés errante centren el tercer llargmetratge d'Isaki Lacuesta, titulat La noche que no acaba. En ple procés de tancament de les mescles d'imatge i so, el cineasta gironí va explicar ahir en declaracions al programa El món a RAC1 que aquest documental es presentarà al proper festival de Sant Sebastià, tot i que no ho farà dins la secció oficial com sí va fer-ho amb Els condemnats l'any passat.

El primer lloc que va visitar la mítica actriu quan va arribar al país a la dècada dels 60 va ser Tossa de Mar, i fins a aquesta població s'ha desplaçat Lacuesta per buscar testimonis d'aquell rodatge. El documental és un encàrrec del canal de cinema clàssic TCM, a partir d'un llibre de Marcos Ordóñez publicat fa tres anys i que porta per títol Beberse la vida. A mode de gran collage, Lacuesta ha afrontat aquest biopic «no des de la visió dels companys de Hollywood, sinó dels secundaris que la van acompanyar en aquelles jornades», com «pescadors de Tossa, el porter de la plaça de toros de Girona o la noia tossenca que va fer de doble de Gardner en les escenes on sortia despullada». Lacuesta va explicar que el pas de l'actriu va ser «com un terratrèmol», sobretot pel contrast entre «la seva personalitat i l'Espanya i la Catalunya franquistes d'aquella època».

Sobre la possibilitat de presentar el documental a Donostia, Lacuesta es mostra molt satisfet de tornar-hi per segon any consecutiu, tot i que en aquesta ocasió serà dins la secció Zabaltegi i no a concurs. Explicava ahir, a més, que Gardner va guanyar el premi a millor actriu dins el festival donostiarra per La noche de la iguana, però que mai va tenir ocasió d'anar a recollir el guardó, i que per tant presentar-hi un biopic seu és com «tancar un cercle».

Amb La noche que no acaba, Lacuesta s'emmarca dins del gènere documental pur, lluny de l'experimentació entre realitat i ficció que ha caracteritzat la seva obra, cenyint-se al format «que requeria» un projecte semblant.

Encara que de moment no es compta amb una data oficial per a l'estrena del film, el cineasta gironí va explicar que possiblement arribarà a les sales comercials «ben aviat», «aprofitant l'empenta» del festival de Sant Sebastià.