07 de setembre de 2010
07.09.2010
Diari de Girona
Jove cineasta català

Lluís Galter: "No sóc capdavanter de res"

"Caracremada" concorre en el Festival de Venècia dins de la secció "Horitzons", que compta amb els seus propis premis

06.09.2010 | 21:19
Lluís Galter: "No sóc capdavanter de res"

Conscient de l'oportunitat que pot suposar per a la seva carrera participar en la "Mostra", el jove cineasta català Lluís Galter assegura que no vol ser capdavanter de cap nova generació de directors espanyols i que, de fet, no vol ser "capdavanter de res".

En una entrevista amb Efe, Galter (Figueres, Alt Empordà, 1983) explica les pretensions que té per a la carrera que acaba d'iniciar i confessa les sensacions que té en presentar el seu film "Caracremada" en el 67è Festival Internacional de Cinema de Venècia, dins de la secció "Horitzons".

"Jo no crec que sigui capdavanter d'una nova generació de directors. No, no. És més, no em vull veure capdavanter de res", explica el cineasta instants després de presentar avui, en roda de premsa la seva pel·lícula, que va aconseguir omplir ahir a la nit la Sala Dàrsena de la "Mostra", però que va tenir una reacció freda per part del públic.

Galter confessa que li està costant acostumar-se a fer entrevistes i que li agradaria "no pensar molt" en el que suposarà estar a Venècia per al seu futur.

"No significa que la pel·lícula sigui millor, perquè aquí també es veuen males pel·lícules i la gent ho diu. I a més hi ha una pressió afegida pel fet de ser la primera pel·lícula i tenir-la a Venècia", apunta el cineasta.

"Prefereixo no pensar en el que vindrà ara i començar una altra pel·lícula amb les mateixes que aquesta, sense cap pretensió d'arribar enlloc, sinó simplement fent el que em dóna la gana", afegeix Galter, que explica que té ja diverses idees per a pròxims projectes, però, per ara, res concret.

El cineasta accepta amb resignació la tanda d'entrevistes a les quals s'ha hagut de sotmetre per la promoció a Venècia de la seva pel·lícula, encara que també sap treure ferro a l'assumpte: "Tampoc no és tan greu. Té un punt d'ego que també està bé", diu.

"Caracremada" és el sobrenom que la Guàrdia Civil donava al protagonista de la seva història, Ramon Vila Capdevila, que va decidir el 1951 rebel·lar-se al mandat de l'anarcosindicalista Confederació Nacional del Treball (CNT), de deixar l'acció violenta contra el règim franquista, i ocultar-se als boscos catalans per dur a terme un cop d'efecte.

Galter creu que potser s'hagi abordat ja "bastant" en el cinema la Guerra Civil (1936-1939) i el règim dictatorial de Francisco Franco (1939-1975), però que aquest és un "tema molt popular que a la gent li atrau sempre perquè és història recent".

Defensor de les produccions modestes com la seva que fan que s'hagi de recórrer molt més a la imaginació, el jove català, que en aquesta pel·lícula renuncia al diàleg i aposta per la fotografia, no planteja la seva carrera com la d'un cineasta de tall reivindicatiu que utilitzi les seves pel·lícules per plantejar denúncies.

"Aquí vaig voler parlar d'aquest personatge en concret, però no faré una pel·lícula per reivindicar un personatge perquè sí. No vull encasellar-me, és que tampoc no jo sóc així. Ni sóc militant de res. Al contrari, jo no em sento igual que aquest home. Sempre ho vaig abordar amb molt respecte i molta distància", explica.

"Caracremada", protagonitzada per Lluís Soler i Aina Calpe, concorre, de la mateixa manera que "Guest", del seu compatriota José Luis Guerín, en el Festival de Venècia dins de la secció "Horitzons", que compta amb els seus propis premis.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
 

L'últim El més llegit