Les investigacions dutes a terme els últims vuit mesos han permès reconstruir, amb ajuda de la tecnologia 3D, la cara del rei catalanoaragonès Pere II el Gran a partir de les restes trobades a la tomba reial del monestir de Santes Creus.

El procés de reconstrucció de la fesomia del monarca medieval, així com els diferents estudis que s'han dut a terme els últims mesos ha estat recollit al documental Anatomia d'un Rei, que s'estrena el pròxim diumenge 12 a TV3 i que ha dirigit el periodista Josep Rovira, nominat als Emmy per Cinema Dalí.

Rovira va explicar que van decidir "col·locar una càmera des que a final de l'any passat una endoscòpia de la tomba va demostrar que, tot i que hi va haver intents de saqueig, la tomba seguia intacta des de feia més de 700 anys". El documental, explica Rovira, és com "un testimoni del procés d'investigació dut a terme pels arqueòlegs i els metges forenses, un procés en el qual, per la seva potència gràfica, s'ha privilegiat la part que consistia a recuperar la imatge del rei".

A més del valor de recuperar la imatge d'un individu a partir del crani de l'esquelet, "en aquest cas tenia un doble valor, perquè existeixen poques representacions dels reis d'aquesta època", explica Rovira.

Un altre dels interrogants que revela el documental és la causa de la mort de Pere II, mort prematurament als 45 anys a la matinada de l'11 de novembre de 1285, que no aclareixen ni les cròniques ni els documents històrics de l'època. Segons algunes fonts històriques hauria mort per causes naturals i segons altres en una batalla, però ara "el documental ha demostrat que no", comenta Rovira sense voler revelar quina va ser la veritable causa per no trencar el suspens de la història. A més de determinar les causes de la mort, Anatomia d'un Rei revela el ritual d'enterrament del cos i l'estat de conservació de les restes.

L'única tomba no profanada

A final de 2009, els estudis previs d'inspecció i anàlisis realitzades a la tomba de Pere II el Gran van corroborar que es tractava de l'única tomba reial de la Corona catalanoaragonesa d'època medieval que no havia estat profanada i que, per tant, podia aportar dades inèdites del rei.

Malgrat el seu breu regnat -nou anys-, Pere II el Gran està considerat un gran personatge històric, responsable de l'expansió mediterrània de la Corona catalanoaragonesa amb la conquesta de Sicília i va ser citat per autors com Dante, Bocaccio o Shakespeare.

L'equip del documental ha seguit dia a dia tots els treballs d'un nombrós grup d'especialistes dirigits des del Museu d'Història de Catalunya amb la voluntat d'obtenir les imatges úniques de l'obertura d'una tomba que guardava, al monestir de Santes Creus, un cos enterrat set segles enrere, a més del seu trasllat posterior i l'anàlisi en un centre d'investigació.

Rovira ha inserit al documental unes "finestres al passat", en les quals es reconstrueixen de manera "més al·legòrica que realista" les condicions de vida del rei o del context històric en què va regnar, "per explicar com vivien, com s'alimentaven, com feien la guerra, sempre rodades amb vestimenta d'època i en escenaris naturals de singularitat històrica".

Els primers resultats de l'anàlisi de la mòmia del rei Pere II el Gran ja van revelar que era un home sa, que feia 1,73 metres d'alçada (una alçada considerable per a l'època), que va ser embalsamat i enterrat vestit de lli i seda, sense cap joia i amb un saquet amb un floc de cabells.