Sabut és que la crisi no va malament al sector de l'ensenyament. Aquesta premissa es reforça amb les primeres estimacions de matriculació a la UdG. Per al curs 2010-2011, i a falta de les reassignacions de places de les PAU de setembre, es calcula que seran al voltant de 12.200 els estudiants matriculats, amb un lleuger increment respecte del curs passat, quan per molt poc no es va assolir la rodona xifra dels 12.000. L'increment ha estat valorat "positivament" pels gestors universitaris. "Comencem amb il·lusió i empenta", comentava ahir la rectora, Anna Maria Geli, en una entrevista televisiva.

El gruix dels estudiants i professors van tornar ahir als campus gironins en el primer curs que té totes les titulacions adaptades a l'Espai Europeu d'Educació Superior, el conegut Pla Bolonya.

En total, la UdG ofereix 39 estudis de grau. En tots els casos, els alumnes de primer curs comencen segons el pla nou, mentre que en els cursos superiors encara hi haurà alumnes de pla vell, que podran continuar estudiant segons els antics esquemes fins l'any 2016.

La UdG sumarà un miler més d'alumnes als 12.200 ja esmentats, corresponents als 41 màsters i 5 programes de doctorat que ofereix aquest centre universitari.

Si fa un parell de setmanes es van reprendre les classes a Medicina, ahir es va fer a l'Escola Politècnica Superior, Ciències, Ciències Econòmiques i Empresarials, mentre que dijous es farà a Infermeria i, progressivament, fins al 30 de setembre, a la resta de facultats, entre elles les de Lletres i Educació i Psicologia, al campus del Barri Vell.

La UdG ofereix per primera vegada les titulacions de Pedagogia, Educació Social i Enginyeria Elèctrica. Els estudis de Treball Social han tingut una alta demanda. Segons Manel Barbero, coordinador d'aquests estudis, hi havia a Girona una demanda no satisfeta de professionals del sector.

Polèmica

Al conjunt de les universitats catalanes són uns 230.000 els alumnes que aquest dies comencen el curs. El curs universitari ha començat algun any sense polèmica? Segur que no. En aquesta ocasió ha sorgit al voltant de l'accés a algunes titulacions, per l'aplicació de la nova selectivitat. En determinades titulacions, com ara Educació Infantil, Psicologia o Infermeria, les notes de tall han afavorit els estudiants procedents de Formació Professional, i han exclòs els procedents de Batxillerat.

Aquesta espècie de desfasament hauria de quedar resolt per al curs vinent, segons les previsions dels responsables de la política universitària de la Generalitat de Catalunya.