Julia Roberts (Smyrana, 1967) ha rebut aquest dilluns a la nit i de la mà de Javier Bardem el Premi Donostia 2010, que li reconeix la seva trajectòria cinematogràfica com la d'una gran figura del cinema. De fet, és l'actriu més jove que ha rebut aquest guardó. Roberts pren així el relleu d'actors com Ian McKellen, Antonio Banderas, Meryl Streep, Richard Gere, Matt Dillon, Woody Allen o Sean Penn. Abans de lliurar-li el premi, Bardem ha lloat la 'valentia i la generositat' d'una actriu que 'reforça la confiança' dels companys. Per la seva banda, la popularment coneguda com a 'nòvia d'Amèrica' ha reconegut que el seu paper a 'Eat Pray Love' ha estat dels més durs de l'última dècada com actriu.

Julia Roberts ha afirmat sentir-se 'molt afortunada' pel guardó i l'ha dedicat a la seva família. 'Darrera de cada dona hi ha una esposa i una mare. Gràcies al meu marit que m'ha donat suport per fer la pel·lícula i per ajudar-me a brillar tan com sigui possible', ha afegit.

L'actriu també ha tingut paraules d'agraïment per la ciutat que l'acull aquests dies, Sant Sebastià, per l''afecte i la calidesa' amb que l'han rebut i ha culminat el seu discurs amb una història que comparava la tasca d'esculpir elefants de marbre amb la seva trajectòria com actriu. 'Quan esculpeixes t'has de desprendre d'allò que no és l'elefant i a mi m'ha passat el mateix amb la meva carrera, m'he quedat amb el que m'havia de quedar', ha precisat Roberts.

Javier Bardem i Julia Roberts han mostrat la seva sintonia després de compartir un viatge 'dels més creatius com actor que mai he tingut', en paraules de Bardem. 'Julia Roberts ens recorda que cal gaudir la feina però sempre fer-ho seriosament', ha especificat.

Roberts pren així el relleu d'actors de la talla d'Ian McKellen (2009), Antonio Banderas i Meryl Streep (2008), Richard Gere i Liv Ullman (2007), Max Von Sydow i Matt Dillon (2006), Ben Gazzara i Willem Dafoe (2005), Woody Allen, Annette Bening i Jeff Bridges (2004) o Sean Penn i Robert Duvall (2003). El premi es va instituir el 1986 en el marc del Festival de Sant Sebastià.

Una trajectòria iniciada fa més de 20 anys

Julia Roberts va començar el 1987 la carrera cinematogràfica amb 'Firehouse' de J. Christian Ingvordsen. Amb 'Magnòlies d'acer', dirigida per Herbert Ross, el 1989, li va arribar el seu primer gran personatge amb el qual va guanyar el seu primer Globus d'Or i la seva primera candidatura a l'Ôscar a millor actriu de repartiment.

'Pretty Woman', la comèdia romàntica que va compartir amb Richard Gere, li va portar el primer gran èxit i li va valer la consagració internaconal. A banda, va guanuar el Globus d'Or i se la va tonrnar a nominar als Òscar, aquest cas però, com a millor actriu protagonista.

'My best friend's Wedding', 'Runaway Bride' o Notting Hill són altres títols que l'actriu va anar incorporant a la seva carrera professional, per arribar a aconseguir, el 2000 l'ôscar a millor actrius i també el Globus d'Or pel seu paper d'Erin Brockovich.

Les seves pel·lícules més recents han estat 'Fireflies in the garden', dirigida per Dennis Lee el 2008, 'Duplicity' juntament amb Clive Owen, i per la qual va tornar a estar nominada i la comèdia romàntica coral 'Valentine's Day'. La darrera incursió al cinema ha estat amb 'Eat Pray Love', un film on juntament amb Javier Bardem, es posa sota la direcció de Ryan Murphy.

El 2001, estrenarà 'Larry Crowne' dirigida per Tom Hanks, actor amb qui Julia Roberts compartirà cartell.