L'antiga gran cisterna del castell del segle XIII, una de les poques restes que no va ser enderrocada durant la gran reforma del segle XIV, és la gran aportació dels treball arqueològics d'aquest estiu a la fortalesa de Montsoriu. Després d'anys de treballs i restauracions, un dels principals castells de Catalunya té prevista la seva obertura de portes al públic el proper 4 de desembre.

Mentrestant, per anar fent boca, els interessats en el patrimoni històric podran visitar les restes aquest diumenge, entre les 11 i les 14 hores, aprofitant les visites ?guiades a propòsit de la celebració de les Jornades Europees del Patrimoni es faran al castell.

Els visitants veuran en primícia les restes de la cisterna del segle XIII i les d'una sala del segle XIV, amb un ample finestral amb festejador inclòs, que els arqueòlegs acaben de posar al descobert, després d'excavar fins a quatre metres de profunditat.

L'extracció de terres ha anat acompanyada d'alguna "perla", com una cullera de bronze, una llàntia metàl·lica, ceràmica del segle XV, i quinze peces de pedra de les columnes que sostenien l'antic pati d'armes.

L'arqueòleg i director del Museu La Gabella, Quim Mateu, ha explicat il·lusionat aquestes troballes, i ha afegit que, paral·lelament a les excavacions, es treballa en la restauració del que va ser el cos de ?guàrdia de la monumental fortalesa, residència dels senyors de Cabrera, que acollirà el futur centre d'acollida de visitants.

El patronat del castell té previst obrir portes el 4 de desembre per esdevenir, a partir d'aleshores i ja tots els caps de setmana, un dels destins del turisme cultural de la comarca de La Selva.