La pel·lícula britànica Neds, de Peter Mullan, va ser ahir la triomfadora del 58 Festival de cine de Sant Sebastià, on es va fer amb la Concha d'Or al millor film i la de Plata al millor actor -Connor McCarron- per una història social en el Glasgow dels anys setanta.

El premi d'interpretació femenina va recaure en Nora Navas, pel seu paper en el drama de la postguerra de la contesa civil Pa negre, dirigida per Agustí Villaronga. El xilè Raúl Ruiz va ser considerat el millor director per Misterios de Lisboa, una reivindicació de la telenovel·la amb una durada de quatre hores i mitja, que tindrà la seva versió televisiva i en la qual el veterà realitzador mescla amor, odi, venjança i surrealisme.

El premi especial del Jurat va ser per a Elisa K., de Judith Colell i Jordi Cadena, film que explica la història d'una nena que és violada als 11 anys i que en tarda 14 a recordar els fets. Un guardó que va agradar al jurat per "com retrata la violència a la qual es veuen exposats els innocents en la vida quotidiana".

Home for Christmas, del noruec Bent Hamer, es va emportar el guardó al millor guió per la seva narració creuada de petits contes amb rerefons nadalenc i l'espanyola Aita el de millor fotografia, pel treball de Jimmy Gimferrer.

A més, el jurat presidit pel cineasta serbi Goran Paskaljevic, va concedir una menció especial a la marroquina A Jama(La mezquita), de Daoud Aoulad-Syad, "per la simplicitat d'una història que amaga un fet complex".

Paskaljevic va destacar la varietat i qualitat de les quinze pel·lícules que competien en la secció oficial i va assenyalar que els premis s'han donat "per majoria" dels membres del jurat. Un jurat integrat pels realitzadors Claudia Llosa, Pablo Trapero, Lucy Walker i Raya Martin, a més de la directora de maquillatge Jo Allen i l'actor José Coronado.

I, fora de la secció oficial, el premi Nuevos Directores va ser per a Los colores de la montaña, una coproducció de Colòmbia i Panamà dirigida per Carlos César Arbeláez. Dues mencions especials en aquest apartat, per a l'uruguaià Federico Veiroj, per La vida útil i per al film danès Nothing's all bad, de Mikel Munch-Fals, completen aquesta categoria.

El premi del públic va recaure en Barney's version, de Richard J. Lewis, protagonitzada per Paul Giamatti; el FIPRESCI, que concedeixen els crítics internacionals, en la japonesa Genpin, de Naomi Kawase, i l'europeu en el documental sobre la figura de l'arquitecte Norman Foster, How much does your building weigh, Mr. Foster?