El director de coral Xicu Petit Guinart va morir ahir diumenge, víctima d'un càncer als 33 anys. Petit era una persona molt coneguda a la ciutat, per la seva implicació, com a cantant i posteriorment com a director, en diverses corals gironines. El funeral se celebrarà avui a les 4 de la tarda a la Catedral de Girona i serà presidit pel Bisbe. Seguint els desitjos que ell mateix va expressar abans de morir, la música tindrà un gran protagonisme al llarg de la cerimònia d'enterrament.

Nascut al barri de Santa Eugènia de Girona fa 33 anys, fill de Jaume i Fina, en Xicu va començar a cantar a la coral de Sant Narcís quan tot just era un nen que anava a l'escola de la Mare de Déu del Mont. El director de la coral, Enric Humet, en veure que tenia molt bona veu, va insistir als pares perquè el portessin a l'Escolania de Montserrat. Amb molta recança, la mare li va deixar anar quan en Xicu tenia 10 anys.

Va estar a l'Escolania des del 1986 fins al 1990, on va destacar com a soprano solista amb una gran veu. El seu pas per Montserrat va marcar profundament la seva vida, tant en l'aspecte personal com musical. El Pare Irineu i el Pare Pep Cardona, van ser molt importants per a en Xicu. L'empremta que el jove Xicu va deixar a l'escola coral de la muntanya va ser tan profunda que la Salve que es va cantar ahir al migdia a l'Escolania li va ser dedicada. Després del seu pas per Montserrat, Xicu torna a Girona, on canta a les corals Saba Nova i Cor Maragall.

Pedagog musical

La passió que sentia en Xicu per la música, el va portar a cursar els estudis de magisteri especialitat musical a la Universitat de Girona. Tanmateix, va voler aprofundir més en la pedagogia del món de la música, tot cursant Psicopedagogia Musical a la UOC. Treballa com a mestre de música primer a Bell-lloc, després a Cassà de la Selva i posteriorment, quan ja es treu les oposicions, a Amer i a l'Aulet de Celrà, on fins a la seva mort n'ha estat el cap d'estudis.

La música és la que uneix en Xicu Petit i la Laia Requesens, amb qui es casen un 24 de juny. Tots dos cantaven encara al Cor de Cambra de la Diputació de Girona i viuen, des del juny de 2006 a Salt, on en Xicu va estat, durant els darrers 3 anys, el director de la Coral Tribana. La propera cantada de la Tribana, la de Nadales, que es farà al Teatre de Salt, es dedicarà a la seva memòria i els diners que es recaptin seran per a Càritas, tal com s'ha fet els darrers dos anys, a iniciativa d'en Xicu Petit.

En Xicu Petit serà recordat per tots aquells que van poder compartir-hi algun instant, per tots els que van conèixer una persona molt positiva, amb molta fe i molt lligat a Montserrat i a la vida benedictina. Una persona que es feia estimar molt, molt exigent en tot allò que feia. Li agradava molt viatjar.