"Avui és un gran dia per a Josep Pla i la seva obra". Amb aquestes paraules acollidores, Frank Keerl, nebot de Josep Pla, va obrir ahir les portes del Mas Pla de Llofriu per presentar la reedició de l'obra completa de l'escriptor, i també per firmar la constitució de la Càtedra Josep Pla de la UdG. Han hagut de transcórrer trenta anys des de la mort d'un dels escriptors més influents de les lletres catalanes -en risc de caure en l'oblit per a les noves generacions-, perquè el món institucional i la societat civil acordin el necessari rellançament de la seva figura i obra.

Amb direcció de Xavier Pla (UdG), la nova Càtedra tindrà per missió constituir un equip de filòlegs que assumirà la revisió de l'obra completa de Pla i iniciarà la recerca d'obra inèdita, com per exemple les cartes que s'acaben de descobrir a propòsit del centenari de Jaume Vicens Vives, i que caldrà publicar.

La càtedra ha nascut amb tres potes: la UdG, Edicions 62 i la Fundació Pla de Palafrugell. El consell assessor està integrat per Josep M. Castellet, Xavier Folch, Jordi Cornudella, Frank Keerl, Miquel Sitjar, Josep M. Nadal, Joaquim M, Puigvert i Josepa Gallofré.

Xavier Pla va posar en relleu l'inici de la col·laboració científica entre un grup empresarial privat -edicions 62- i la Universitat, fórmula més freqüent en el camp de les tecnologies, però encara poc habitual en les humanitats.

La Càtedra Josep Pla es finançarà de la manera següent: Fundació Privada Girona: Universitat i Futur, de la UdG (5.000 euros anuals més 1.000 euros amb caràcter extraordinari); Fundació Pla (6.000 euros anuals, 3.000 dels quals aportats amb despeses de personal propi i material fungible), i Grup 62 (6.000 euros anuals que li garantiran l'exclusiva de la publicació i difusió editorial de les tasques de la càtedra).

La càtedra tindrà a la seva disposició per estudiar el fons de manuscrits originals conservats per la Fundació Pla, que també custodia la biblioteca personal de l'autor d'El quadern gris, d'uns 5.000 volums.

L'any vinent es convocarà un congrés internacional sobre l'obra de Pla, a propòsit del 30è aniversari de la seva mort, esdevinguda el 23 d'abril de 1981.