El compositor Carles Cases ha guanyat el premi Xavier Cugat del 22è Festival de Cinema de Girona, en la primera convocatòria d'aquest nou guardó. Cases està estretament vinculat a la filmografia de Ventura Pons i ha compost la banda sonora de més de 50 pel·lícules també d'altres directors com Jaime Chávarri, Jaume Balagueró o Gonzalo Suárez. El compositor rebrà avui el guardó en l'acte d'entrega dels premis del Festival.

El premi Xavier Cugat és una de les novetats del 22è Festival de Cinema de Girona. El certamen gironí distingeix cada any alguna personalitat per les seves aportacions al cinema. En aquesta edició, el festival vol recordar la figura del polifacètic artista Xavier Cugat, just quan es compleixen 110 anys del seu naixement. La figura de Xavier Cugat centrarà l'homenatge que es farà avui a la nit a la Casa de Cultura en l'acte de lliurament dels premis del festival. A més, s'entregarà a partir d'aquesta edició un guardó amb el seu nom.

El director del Festival de Cinema de Girona, Lluís Valentí, ha destacat que el premi "vol reconèixer les bandes sonores del cinema i, per aquest motiu, cada any es premiarà un compositor per les seves aportacions al cinema". Aquest guardó el decidirà i el lliurarà cada any la Coordinadora de Festivals i Mostres de Cinema de Catalunya.

Cases, del jazz al cinema

En aquesta primera edició, el guardó ha recaigut en la figura del compositor Carles Cases (Sallent, 1958). Músic de formació clàssica i jazzística, ha dirigit i format part de formacions de jazz, música de cambra o big bands i ha compost per a músics tan reputats com Lluís Llach, Maria del Mar Bonet o Georges Moustaki.

L'any 1989 va iniciar la seva carrera com a compositor de música cinematogràfica i àudiovisual, i des de llavors ha compost la banda sonora de més de 50 pel·lícules. Estretament vinculat a la filmografia de Ventura Pons, ha treballat en pel·lícules com Aquesta nit o mai, El perquè de tot plegat, Forasters, Carícies, Amic/Amat, Amor Idiota Actrius.

També ha treballat per a altres directors com Jaume Balagueró (Els sense nom, Darkness), Antoni Verdaguer (Havanera, Dones i Homes), Jaime Chávarri (Besos para todos, Camarón, El año del Diluvio) o Gonzalo Suárez (Un genio tranquilo, Oviedo Express).

Junt al premi Xavier Cugat, aquesta nit es lliuraran els guardons de la secció oficial, on competeixen curts de la demarcació amb una selecció de curts d'arreu del món. Separats en dos apartats (ficció i documental), s'escollirà la millor pel·lícula; i en ficció, també es distingiran interpretacions, direcció, guió i fotografia, a més dels accèssits que el jurat consideri.