05 de desembre de 2010
05.12.2010
Diari de Girona

Creen plàstic biodegradable a partir de pell de tomàquet

El material s'elabora amb cutina, un polièster biològic que és present a tots els vegetals, i prové de residus de la indústria alimentària

05.12.2010 | 01:00
Creen plàstic biodegradable a partir de pell de tomàquet

Investigadors de l'Institut de Ciències Materials de Sevilla i de la Universitat de Màlaga han creat un plàstic biodegradable procedent de la pell de tomàquet, que tindrà aplicacions en el camp de l'alimentació i la salut. Els experts andalusos van prendre com a referència el component principal de l'epidermis de la pell d'aquest fruit: un polièster biològic anomenat cutina, un material que forma part del recobriment de la superfície de les fulles, algunes tiges i fruits de les plantes superiors.
La funció principal d'aquest biopolímer és preservar la deshidratació des de l'interior cel·lular, i d'actuar d'intermediari entre la planta i el medi extern. Els científics andalusos asseguren que la cutina és "biocompatible, biodegradable i no tòxica. És un material que la mateixa naturalesa fa servir com a capa protectora dels fruits i les fulles", segons José Luis Benítez Jiménez, responsable del projecte. Per això, "pot ser adaptada artificialment per usar-la com a material comercial per envasar aliments".
A més de molt abundant, la cutina "forma part de teixits vegetals molt diversos però, químicament parlant, és molt homogènia". Benítez també destaca que el plàstic que s'obté després de sotmetre la cutina a determinades condicions fisicoquímiques pot "ajustar-se a les nostres necessitats".
El producte resultant és viscoelàstic, pot tenir gruix "a la carta", i és de color ataronjat. És innocu i biodegradable i la seva durabilitat és la mateixa que la de la pell del fruit. "Actualment estem realitzant proves mecàniques de resistència, elasticitat, transparència i opacitat". A més, té el gran avantatge que "la matèria primera és gratis, ja que són residus industrials de la indústria alimentària". I pot ser qualsevol material vegetal.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona