Un any més, i ja en són 60, Òmnium Cultural ha celebrat la seva tradicional Nit de Santa Llúcia, on es reconeixen les millors lletres catalanes. I ahir, una vetllada marcada per l'austeritat i celebrada a l'Atrium de Viladecans, que va tenir un marcat accent gironí. I és que dos dels principals premis van recaure en autors gironins: la poetessa de Sant Pere Pescador M. Rosa Font va guanyar el Carles Riba de poesia per Un lloc a l'ombra, mentre que un thriller escrit a quatre mans entre el figuerenc Sebastià Roig i el blanenc Salvador Macip ha estat escollit com a millor novel·la juvenil.

La joia de la corona, el premi Sant Jordi de novel·la i dotat amb 60.000 euros, va ser per a Ramon Solsona i L'home de la maleta. Aquest home és un antic músic que en quedar vidu decideix vendre el seu pis i passar un mes a casa de cadascuna de les seves tres filles. Però tot i haver-se-les vist de mil colors, el músic s'adona que ja no encaixa entre unes filles que no són com ell voldria, els seus néts internautes i, en definitiva, en un món que va massa de pressa.

El membre del jurat Àlex Broch va explicar que el protagonista de la novel·la, que combina a parts iguals ironia, sarcasme i tendresa, amaga els seus orígens i això "dóna lloc a un final sobtat quan es descobreix el seu misteri".

Solsona, que és guionista i articulista a diversos mitjans de comunicació, va explicar que aquest músic és "rondinaire i esquerp, però també bromista"; i l'ha caracteritzat a través de monòlegs interiors, usant el llenguatge que es parlava al barri de Gràcia als 50.

Experimentació i arts visuals

Precisament en l'ús del llenguatge s'ha centrat la poetessa M. Rosa Font a Un lloc a l'ombra, un poemari que li ha valgut el premi Carles Riba, dotat amb 3.000 euros. En aquesta "recerca del "jo poètic"", l'autora proposa una nova representació de l'individu actual, en la línia experimental de diversos poetes-pintors com Felícia Fuster o Albert Ràfols-Casamada. És per això que, com explica, "la mirada hi té un paper central".

I pel que fa al 37è Joaquim Ruyra de novel·la juvenil, valorat en 9.000 euros, ha recaigut en el treball conjunt de Sebastià Roig i Salvador Macip, que en una nova obra a quatre mans s'han proposat emular Stephen King i H. P. Lovecraft a Ullals. El col·laborador del Diari de Girona va explicar que, a partir d'un fet real la troballa d'un reformatori a l'Empordà on presumptament es maltractava els adolescents, van decidir crear una novel·la on la fantasia i el terror prenguessin el poder creant "una atmosfera digna d'un malson", en paraules del jurat.