Les últimes creacions de Juan Marsé, Martin Amis, Tom Sharpe o el desparegut José Saramago destaquen en les novetats editorials que arribaran a Espanya en el primer trimestre del 2011, en què també es publicarà un llibre inèdit de Juan Ramón Jiménez i una novel·la pòstuma de Roberto Bolaño. L'abundant collita de narrativa espanyola estarà encapçalada per Juan Marsé, que a Caligrafía de los sueños (Lumen), presenta una història de desamor ambientada en la Barcelona de la postguerra.

Altres novetats seran Aguirre, el Magnífico (Alfaguara), de Manuel Vicent, biografia novel·lada de Jesús Aguirre; El hombre del corazón negro (Destino), d'Ángela Vallvey; Cosas que ya no existen (Tusquets), de Cristina Fernández Cubas; i Tanta pasión para nada (Alfaguara), un volum de relats de Julio Llamazares. També apareixerà l'inclassificable Azul sobre azul (RBA), de Manuel de Lope; o La flor del Norte (Planeta), d'Espido Freire.

Del panorama internacional destaquen també La herencia Wilt, cinquena entrega del cèlebre personatge de Tom Sharpe; La viuda embarazada, de Martin Amis; i Solar, d'Ian McEwan, tots publicats per Anagrama; i la nova novel·la de Philip Roth, Némesis (Mondadori). En aquest trimestre també arribaran els llibres 1 i 2 de 1Q84 (Tusquets), de Haruki Murakami; Por una buena causa (Galaxia Gutenberg/Cercle), de Vassili Grossman, sobre la batalla de Stalingrad; l'autobiogràfica A la caza de la mujer (Mondadori), de James Ellroy; i Chico de ojos azules (Duomo), de Joanne Harris.

Frederick Forsyth, amb Cobra (Plaza); Javier Sierra amb El ángel perdido (Planeta); i Nora Roberts -autora de 130 llibres i 85 milions d'exemplars venuts- amb La piedra pagana (Suma) seran alguns il·lustres representants de l'anomenat gènere best-seller.

Els amants de la novel·la policíaca podran gaudir amb Testamento mortal (Seix Barral), de Donna Leon; Gris de campaña (RBA), de Philip Kerr; El noveno círculo de hielo (Roca), de James Thompson; El factor Scarpetta, de Patricia Cornwell; Falsa inocencia (aquests dos en Ediciones B) d'Anne Perry; Alta tensión (RBA), de Harlan Coben; i Presagios (Mondadori), de Karin Fossum.

Marco Vichi torna amb el seu comissari Bordelli a Muerte en Florencia (Duomo), i Y.S. Lee reapareix amb la detectiu victoriana Mary Quinn a Los crímenes del Big Ben (Versátil). El caso Mao (Tusquets), de Qiu Xiaolong, i Quién mató al ayatolá Kanuni (Alianza), de Naïri Nahapetian, són curiosos policíacs ambientats, respectivament, a la Xina de Mao i l'Iran islàmic.

Dins la novel·la històrica destaquen La tumba de Alejandro (Grijalbo), de Valerio Massimo Manfredi, qui dirigeix a més el projecte d'una història ficcionada de l'Imperi Romà escrita per 6 autors italians i que comença amb El rebelde. La fundación de Roma (Edhasa), d'Emma Pomilio. En el mateix gènere es publicaran El arqueólogo (Suma), de Martí Gironell, Cinco días de octubre (Plaza), de Jordi Sierra i Fabra, Los héroes olvidados (Roca), d'Antonio Villanueva Edo, i La noche de Venus (Ediciones B), de Luis Racionero.

En l'edició de clàssics de la literatura, Cátedra editarà el teatre complet de Quevedo, i destaquen a més De Buonaparte y de los Borbones (Acantilado), de Chateaubriand; La entrada en guerra (Siruela), tres relats d'Italo Calvino, i Noviembre de 1918 (Edhasa), d'Alfred Döblin, autor de Berlin Alexanderplatz, aquests dos últims inèdits en castellà. Els lectors de la lírica comptaran des del gener amb el volum Arte menor (Linteo), que reuneix 43 poemes inèdits de Juan Ramón Jiménez, i amb Rapsodia (Seix Barral), un poema unitari en vers lliure, de Pere Gimferrer.

El 25è aniversari de l'accident nuclear de Txernòbil s'evocarà en aquest inici d'any amb la novel·la Punto de Fisión (Algaida), de David Torres, i amb una nova aventura en còmic de Mortadel·lo i Filemón (Ediciones B), que investiguen a la central un nou cas.

En no ficció, Alexander Pechmann analitza els llibres que van desaparèixer o que mai es van escriure a La biblioteca de los libros perdidos (Edhasa), i Richard A. Clarke i Robert K. Knake se centren en el fenomen Wikileaks a Guerra a la red (Ariel). A més, es publicaran el segon volum de l'obra periodística de Vázquez Montalbán (Debate) i el primer llibre escrit per Iñaki Gabilondo, El oficio de contar las cosas (Barril&Barral).

Global Rhythm publicarà Cadáveres exquisitos, de Thomas Noguchi, el forense de Hollywood, que en la seva edició espanyola conté fotos inèdites d'il·lustres "pacients" com Marilyn Monroe, Robert Kennedy, Natalie Wood, Sharon Tate o John Belushi. Eduardo Soto-Trillo analitza l'origen del conflicte del Sàhara a Viaje al abandon" (Aguilar); Ernest Belenguer escriu una Historia de la España moderna (Gredos); Pekka Hämäläinen Una història del poble comanxe (Península); i Jorge M. Reverte, Una historia de la División Azul (RBA), en el seu 70 aniversari.

Peter Englund reuneix en La belleza y el dolor de la batalla (Roca), diaris, cartes i fotos de 20 persones que van viure la I Guerra Mundial; i Henry Kamen realitza una revisió històrica de La Inquisición española (Crítica). En l'àmbit de les memòries apareixerà 3.096 dies (Aguilar), en què Natascha Kampusch evoca el segrest de 8 anys que va patir a Viena i va commocionar el món.

També es publicaran les biografies d'Adolfo Suárez (Planeta), Tarradellas (Destino), Joaquín Costa (Ariel), Plácido Domingo (Planeta), Nietzsche (Península), de Sophia Loren (Ediciones B), Lady Gaga (Ediciones B), Grace Kelly (Lumen), a càrrec de Donald Spoto, així com de Freud, en què el filòsof francès Michel Onfray realitza "un atac virulent" contra el freudisme. Libros del Silencio publicarà Los hermanos Himmler, en què Katrin Himmler, neboda néta del nazi Heinrich Himmler, parla de la família del comandant en cap de les SS

El llegat de Roberto Bolaño

La ficció llatinoamericana estarà representada per l'esperada novel·la pòstuma de Roberto Bolaño, Los sinsabores del verdadero policia (Anagrama). Es tracta d'una obra de prop de 300 pàgines que l'escriptor xilè va deixar inacabada en les carpetes del seu ordinador en morir, i que es poden seguir com l'origen de 2666, la seva obra més aplaudida . A través d'aquests escrits es tracen els perfils de personatges com Von Archimboldi, l'enigmàtic escriptor alemany, o Amalfitano, però també apareixen personatges d'altres novel·les de Bolaño. També serà novetat La trilogía de la espera, amb les tres novel·les d'Antonio diBenedetto en un sol volum (El Aleph); i La muerte de Montaigne (Tusquets), de Jorge Edwards. El último cuaderno (Alfaguara), recull els textos que Saramago va escriure en el seu bloc el 2009 i 2010.