Cinc històries d'immigrants que han arribat a Salt des de destins diversos però que tenen en comú el repte d'afrontar la crisi que els ha frustrat les aspiracions que tenien abans d'emigrar. Aquest és el teló de fons del documental Somnis atrapats que, després de tres anys de feina i més de 75 hores de gravació, es va estrenar ahir al cinema Truffaut. Els periodistes gironins Anna Teixidor i Marc Faro s'han endinsat en la vida de cinc personatges d'origen gambià, indi, marroquí i brasiler. En totes les històries no només es mostra les dificultats per afrontar la situació econòmica sinó com, malgrat estar lluny del país d'origen, les tradicions i la fe continuen essent fermes.

Salt ha passat en deu anys de tenir un 6% de població immigrada a més del 40%, amb les comunitats marroquina i gambiana com les més nombroses. Han anat arribant al municipi per tenir noves oportunitats, però amb el que molts no comptaven quan van arribar fa uns anys és que una crisi econòmica d'abast mundial acabaria amb bona part de les seves aspiracions.

Tradicions que es mantenen

Somnis atrapats mostra com els protagonistes se les arreglen per superar la crisi econòmica. Tots tenen com a punt de partida Salt, malgrat que les històries dels personatges han dut els directors a gravar a Girona, Lloret, Empuriabrava o, fins i tot, el Marroc i Bèlgica.

Segons explica Teixidor, el documental no només reflecteix les dificultats econòmiques dels protagonistes, sinó també com les tradicions -lligades a la religió i la cultura- continuen vigents malgrat estar milers de quilòmetres lluny de casa. En són exemples la festa del xai musulmana, rituals de la comunitat Sikh o el casament d'una jove gambiana de 16 anys que, malgrat haver nascut a Catalunya, és protagonista d'un matrimoni de conveniència arreglat entre les famílies quatre anys abans, quan només en tenia 12.

«Hem escollit els personatges de les comunitat d'immigrants més representatives de Salt», explica Faro, que detalla que el primer mig any el van dedicar a fer producció i trobar les històries que els poguessin servir per explicar allò que buscaven. Després de tres anys de feina, els dos codirectors reconeixen que han conegut realitats amagades que passen a tocar de casa i que els han impactat. «Assistir a un casament a Salt d'una noia de 16 anys seguint les tradicions de la seva comunitat ens va sorprendre», apunta Faro.

Els codirectors expliquen que van endinsar-se en el projecte quan, fa tres anys, van adonar-se que la immigració era un tema d'actualitat i que Salt s'havia convertit en un dels municipis amb més nouvinguts de Catalunya, amb els reptes que això podia suposar. «Volíem saber com els afectava la crisi però a partir d'això hem entrat a les comunitats i hem vist com viuen de portes endins», detalla Teixidor.